Dinkić: Još 2,5% akcija za radnike

Novi predlog ministra Dinkića je da 17,5 odsto akcija javnih preduzeća bude podeljeno besplatno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2007.

18:27

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ponudio je sindikatima zaposlenih u javnih preduzećima 2,5 odsto akcija javnih preduzeća, mimo 15 odsto besplatnih akcija koje bi bile podeljene svim punoletnim građanima Srbije.

Za poselu svim punoletnim građanima Srbije je namenjeno 15 odsto akcija od prodaje javnih preduzeća, dok će zaposleni i bivši zaposleni u tim preduzećima dobiti 2,5 odsto tržišne vrednosti kapitala ili poseban novčani bonus. Dinkić je objasnio da će zaposleni koji ne žele akcije moći da odaberu novčani bonus, koji je tačno određen za svako preduzeće.

Kako je objasnio ministar ekonomije, bonus je za svako preduzeće drugačiji, tako da za EPS iznosi 220, za NIS 100, za "Telekom" 160, "Galeniku" 17, JAT 11, a Aerodrom "Beograd" četiri miliona evra.

“Dajemo opciju zaposlenima i bivšim zaposlenima u javnim preduzećima da izaberu jedno od dva moguća rešenja, jedno je da dobiju besplatne akcije u vrednosti od 2,5 odsto, a ne manje od 200 evra po godini staža. Druga opcija je novčani bonus koji se jednokratno isplaćuje nakon izvršene privatizacije”, kaže Dinkić.

On je najavio da bi se u prvoj polovini iduće godine prvo krenulo sa raspisivanjem tendera i podelom akcija za NIS i JAT, a krajem godine i za "Telekom". Prema njegovim rečima, podela akcija "Galenike" biće u prvom kvartalu 2009. godine, aerodroma "Beograd" u trećem kvartalu iduće godine, a EPS-a početkom 2010. godine.

Pravo na besplatne akcije imaće svi punoletni građani koji su napunili 18 godina do 31. decembra ove godine, a nisu ostvarili pravo na besplatne akcije po osnovu prethodnih propisa. Dinkić je naveo da će ti građani morati da budu upisani u evidenciju nosioca prava i da imaju prebivalište na teritoriji Srbije do 30. juna 2007. godine. Prema njegovim rečima, pravo na besplatne akcije imaće i privremeno raseljeni sa Kosova.

U Konfederaciji sindikata javnih preduzeća nisu želeli da kažu da li će sindikati prihvatiti ponudu.

“Dobili smo jednu izmenjenu ponudu koja dobrim delom prati postojeći zakon, ne bih se još sada izjašnjavao, mi ćemo to dati na naše organe. Ponuda je kvalitetnija nego što je bila, procenti malo bune, ali ostavili smo još prostora do ponedeljka da se čujemo sa ministrom pre nego što to bude otišlo na vladu”, kaže predstavnik Konfederacije slobodnih sindikata PTT i Telekoma Aleksandar Pavlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: