Za plate 15 odsto više u 2008.

Budžetom za 2008. godinu predviđeno je da za plate zaposlenih u javnom sektoru bude izdvojeno 15,4 odsto više nego u ovoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2007.

14:24

Default images

Državni sekretar Ministarstva finansija Janko Guzijan izjavio je da je budžetom za 2008. godinu predvidjeno da ukupna masa za zarade iznosi 176,7 milijardi dinara, što je 15,4 odsto više nego u ovoj godini.

"Taj rast od 15,4 odsto je visok u odnosu na projektovanu inflaciju i rast bruto domaćeg proizvoda za sledeću godinu (BDP), ali je rezultat ranije potpisanih protokola s kraja 2006. godine", kazao je on.

Drugim rečima, naglasio je, rast pojedinačnih zarada od decembra 2007. do decembra 2008. godine biće u rasponu projektovane inflacije od šest odsto. Kako je dodao, neki će dobiti malo više, a neki malo manje.

Za Ministarstvo trgovine 2,75 milijardi dinara u 2008.

Ministarstvo trgovine i usluga u 2008. godini će iz budžeta dobiti oko 2,75 milijardi dinara, što je oko 0,42 odsto ukupnih budžetskih rashoda.

Aktivnosti na izgradnji srpskog nacionalnog brenda koštaće budžet 17,5 miliona dinara i tim novcem trebalo bi da budu osnovani Brend ofis (Brand office), Nacionalna brend asocijacija, Nacionalni brend isnstitut i Bela knjiga nacionalnog brenda Srbije, a planirana je i izrada četiri strategije Nacionalnog brenda Srbije.

Za unapređenje zaštite potrošača planiralo je 24,8 miliona dinara, a taj novac će biti iskorišćen za osnivanje tela za vansudsko rešavanje sporova u domenu zaštite potrošača, osnivanje pozivnog centra i četiri savetodavna centra. Još 3,5 miliona dinara biće izdvojeno za informisanje putem potrošačkog lista i 50 emisija na javnom servisu.

Dve trećine novca namenjenih Ministartsvu trgovine namenjeno je unapređenju sistema robnih rezervi i optimizaciju zaliha.

Robne rezerve će raspolagati sa ukupno 7,35 milijardi dinara, jer će uz budžetska sredstva na raspolaganju imati i 5,49 milijardi dinara iz vanbudžetskih sredstava, od kojih će 5,22 milijardi dinara biti obezbedjeno prodajom robe prema Predlogu programa robnih rezervi za 2008. godinu.

Za izradu i primenu zakona, moderno uredjenje tržišta i unapredjenje kontrole i nadzora tržišta biće izdvojeno 800 miliona dinara.

Time je obuhvaćeno donošenje novog Zakona o trgovini, Zakona o bezbednosti proizvoda, Zakona o elektronskoj trgovini i Zakona o berzama, kao i donošenje Strategije trgovine i Akcionog plana harmonizacije propisa Srbije sa zakonodavstvom EU.

Planirane su i izmene Zakona i zaštiti konkurencije i Zakona o zaštiti potrošača, kao i edukacije i kampanje o kontroli i nadzoru tržišta i usavršavanje inspektora.

Skupština Srbije trebalo bi da do 15. decembra usvoji budžet Srbije za 2008. godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: