"Radan" izvozi u Evropu

Fabrika Radan iz Zmajave će do kraja godine na evropsko tržište izvesti najmanje hiljadu tona smrznutog voća i povrća.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2007.

08:33

Default images

"Srbija ima mogućnosti da postane dominantna u Evropi po izvozu malina, jagoda, kupina, šljiva i drugog voća, kao i raznih vrsta povrća, a zarada na hektaru takve proizvodnje je i do desetak puta veća nego kod žitarica i industrijskog bilja", rekao je vlasnik i direktor preduzeća Dušan Radanović.

Radanović je naveo da je u fabriku uveden sistem zdravstvene bezbednosti hrane "hasap", koji je neophodan za izvoz u Evropsku uniju, a dobila je i "halal" sertifikat koji pokazuje da je hrana proizvedena u skladu sa pravilima islama.

"To znači da nam je uz evropsko tržište cilj i tržište islamskih zemalja, koje imaju posebne zahteve u ishrani", rekao je on.

Radanović je izrazio očekivanje i da će započeti saradnju sa velikim svetskim kompanijama Nestle i Dr Etker.

U fabrici Radan, koja se nalazi u blizini Vrbasa, zaposleno je 60 radnika, a kada proizvodnja krene punim kapacitetom posao će dobiti još toliko radnika, kazao je vlasnik, dodajući da fabrika ima i približno hiljadu kooperanata u Srbiji.

U izgradnju fabrike uloženo je 250 miliona dinara, od čega je 42 miliona dinara uložio Sekretarijat za nauku i tehnologiju Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: