Beleks 15 pada trinaesti dan

Indeks najlikvidnijih srpskih akcija Beleks15 pao je poslednjeg radnog dana tekuće sedmice za oko dva i po odsto.

Izvor: Beta

Petak, 26.10.2007.

15:33

Default images

Vrednost indeksa Beleks 15, trinaesti dan za redom, pala je za oko dva i po odsto, na 2.643,15 poena, a opšti indeks Belekslajn skliznuo je za oko jedan i po procenat, na 4.280,73 poena.

Ukupan promet iz 1.003 transakcije u poslovanju vredeo je 580,6 miliona dinara (7,5 miliona evra) i bio je dvostruko veći nego prethodnog dana. U kontinuiranoj trgovini najviše je poskupela akcija građevinske kompanije Ratko Mitrović (RMBG), za nešto više od četiri odsto, na 1.000 dinara, i uz promet od gotovo milion dinara.

Akcija poljoprivrednog preduzeća Agrobačka iz Bačke Topole (AGBC) ojačala je za tri odsto, dok su Informatika (INFM), Progres (PRGS) i novosadski Akrokop (AGRC) dobili po bezmalo dva odsto. Pritom je Informatika imala najveći promet u kontinuiranoj trgovini, od 22,6 miliona dinara.

Najosetniji pad cene iskusila je Komercijalna banka (KMBN), od 8,63 odsto, na 112.837 dinara, uz promet nešto veći od devet miliona dinara. Za više od osam odsto oslabila je i akcija holdinga Univerzal (UNVR), na 5.188 dinara.

Po nešto više od tri odsto izgubile su akcije dve banke - beogradske Jubmes (JMBN) i kragujevačke Kredi banke (CYBN), i prerađivačke industrije Simpo iz Vranja (SMPO).

Veći promet ubeležili su, pored Informatike i Komercijalne banke, i niška AIK banka (AIKB) od 19 miliona dinara, holding Energoprojekt (ENHL) od 11,3 miliona i Veterinarski zavod Subotica (VZAS) od 9,76 miliona.

U vanberzanskoj trgovini najprivlačnija investitorima bila je Medela iz Vrbasa (MDLA), proizvođač hrane, pića i duvana. Po nepromenjenoj ceni od 25.600 dinara vlasnike je promenilo 1.310 akcija i promet je dostigao 33,5 miliona dinara.

Učešće stranih ulagača u ukupnoj trgovini bilo je oko 38 odsto a u trgovini akcijama par procenata veće.

Kod akcija su strani investitori danas, suprotno uobičajenom, više prodavali nego kupovali pa im je učešće u prodaji bilo 54 odsto ili dva puta veće nego u kupovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: