Berza: Prepolovljen promet

Indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi Beleks15, koji pada već 12 uzastopnih radnih dana, oslabio je za 0,66 odsto.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.10.2007.

15:24

Default images

Belekslajn, koji bez prekida gubi poene od početka sedmice, pao je za 0,36 odsto. Ukupan promet i promet u trgovini akcijama više je nego prepolovljen, na 263,9 miliona dinara (3,4 miliona evra), dok je u trgovini obveznicama RS bio četvorostruko manji nego dan ranije.

Najviše je porasla cena beogradskog trgovca Kopaonika (KOPB), za 6,8 odsto, na 12.283 dinara, a slede Politika (PLTK) sa 5,7 odsto, Novosadska mlekara (MLNS) sa četiri i vranjski Simpo (SMPO) sa 3,5 odsto. Te kompanije, osim Novosdaske mlekare, dan ranije su bile na listi najvećih gubitnika.

Poskupela je i akcija Energomontaže (EGMN), za bezmalo dva odsto, na 26.500 dinara, odnosno do dosadašnjeg maksimuma. Trgovina akcijama te beogradske građevinske kompanije vredela je 4,11 miliona dinara.

Među gubitnicima, sa padom cene od dva do 4,2 odsto, našle su se tri kompanije iz poljoprivredno-prehrambenog kompleksa - novosadski Agrokop (AGRC), subotička Fidelinka (FIDL) i beogradski Imlek (IMLK), zatim beogradski Iritel (IRTL) sa sektora nekretnina i zrenjaninski metalac Radijator (RDJZ).

U kontinuiranoj trgovini najviše se trgovalo akcijama niške AIK banke (AIKB), za 34,15 miliona dinara. Trgovina akcijama Univerzal banke (UNBN) vredela je 25,9 miliona dinara, holdinga Energoprojekt (ENHL) 13,8 miliona a Soja proteina (SJPT) 12,6 miliona.

U vanberzanskoj trgovini najviše se trgovalo akcijama beogradske građevinske kompanije Projektomontaža (PRJM), u vrednosti 10,13 miliona dinara.

Dobro su "išle" i akcije zrenjaninskog građevinara GIK Banata (GIKB) i promet je dostigao 8,9 miliona dinara, zatim hartije prehrambene kompanije Ratar iz Pančeva (RTAR), za 8,6 miliona, kao i hotelskog preduzeća Balkan (HBLK), za 7,5 miliona.

Udeo stranih investitora u ukupnoj i trgovini akcijama bio je oko 42 odsto, kod kupovine akcija gotovo 60 a kod prodaje 26 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: