Forcan: Poštovaću mišljenje Odbora

Potpredsednik Delta holdinga Milka Forcan kaže da će poštovati mišljenje Republičkog odbora za rešavanje o sukobu interesa.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 25.10.2007.

11:33

Default images

"Lično ću uvek podržavati rad Saveta i biti spremna da pomognem u realizaciji konkretnih aktivnosti", piše u njenoj pisanoj izjavi povodom odluke Odbora o njenom angažmanu u Savetu za promociju Srbije, iako ono nije obavezujuće.

Republički odbor za rešavanje sukoba interesa ocenio je juče da su poslovi kojima se Milka Forcan bavi profesionalno u Delti u direktnoj vezi sa poslovima člana Saveta i da bi izmedju privatnog interesa i javne funkcije postojao potencijalni sukob interesa.

Forcanova je saopštila da je zadovoljna što je jednoglasnom odlukom Vlade osnovan Savet za promociju Srbije, posle skoro dve godine volonterskog rada na pripremi projekta koji će popraviti imidž Srbije u svetu.

Dodajući da je pred tim savetom naporan rad sa značajnim ciljevima, potpredsednica Delta holdinga je rekla da i dalje tvrdi da je Srbija daleko bolja od onoga što se o njoj i njeni stanovnicima misli i da na menjanju takve slike vredi raditi.

Podsetimo, Odbor je ispitivao da li je Forcan novom funkcijom postala službenica Vlade, dok je ministar trgovine Predrag Bubalo, koji je predložio, tvrdio da nema sukoba interesa jer ona neće primati platu. Bubalo je, obrazlažući izbor Milke Forcan, rekao da su za njen i izbor ostalih članova Saveta kriterijumi bili isključivo kvalitet i sposobnost.

Vlada Srbije je osnovala Savet kako bi "kreativnim idejama popravio sliku Srbije u svetu", a iz njega su ubrzo po imenovanju istupili Srđan Đurić, savetnik premijera Srbije za informisanje, kao i savetnik za medije minista ekonomije i direktor agencije Fokus Igor Avžner.

Zadaci Saveta su da na strateškom nivou usmerava realizaciju projekta izgradnje i pozicioniranje nacionalnog brenda Srbije, da učestvuje u definisanju strateških prioriteta za promociju, ciljeva i polja istraživanja, akcionih planova i pojedinačnih aktivnosti i utvrđuje okvire za implementaciju strateških dokumenata.

Zaključak Odbora "moralni apel"

Član Odbora za rešavanje o sukobu interesa Slobodan Beljanski kaže da odluke Odbora za sprečavanje sukoba interesa nemaju izvršnu snagu, već predstavljaju vrstu moralnih apela.

Obrazlažući odluku tog tela, Beljanski je u Poligrafu TV B92 rekao da je odluka, iako je bilo različitih mišljenja, doneta velikom većinom glasova. On je objasnio da su odluke Odbora prepuštene savesti, fukcionera i institucija u kojima se funkcioneri nalaze, kao i poštovanju zakona i autoriteta Odbora.

"Gospođa Forcan je u jednoj stvari u pravu, a to je da formalno naša mišljenja i naše odluke nisu obavezujuće. Svaka odluka kola protivreči mišljenju nadležnog organa, a taj organ je ovlašćen da tumači zakon, ja ne bih rekao da može uživati legitimitet. Ona, naravno ne uživa ni legalitet. Ne bi to bilo dobro, ni za reputaciju Vlade ni za njenu ličnu reputaciju. To je moj sud", kazao je Beljanski.

Beljanski je izjavio da je u Odboru postojao spor o tome da li se u ovom slučaju može primeniti Zakon o sprečavanju sukoba interesa, jer je Vlada Savet formirala kao povremeno radno telo.

"Svrstala je Savet u povremeno radno telo koje bi trebalo da daje mišljenje, predloge i shvatanja, a da nema nikakvu moć da odlučuje o bilo čemu. Međutim kada je Vlada Savetu dala zadatke onda je tim zadacima prekoračen onaj domen koja imaju povremena tela. Tu se Savetu u zadatak dalo i da o nečemu odlučuje", kazao je on.

Beljanski je objasnio da Odbor izriče "samo preporuke da se podnese ostavka ili ocena da je prekršen zakon".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: