Jat:Uskoro strategija privatizacije

Nacrt strategije za privatizaciju Jat ervejza trebalo bi da bude završen početkom novembra.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 24.10.2007.

14:45

Default images

Generalni direktor te srpske aviokompanije Nebojša Starčević je rekao da "privatizacioni savetnik za Jat, američki Rotšild, sarađuje sa poslovodstovom kompanije i početkom sledećeg meseca bi mogao da predloži prvi nacrt plana za način prodaje, koji bi Vlada Srbije trebalo da odobri".

Starčević kaže da ugovor sa Erbasom o nabavci aviona, vredan oko 580 miliona dolara, neće otežati privatizaciju kompanije. "Pitanje tog ugovora, sklopljenog 1998. godine, će rešiti ili potencijalni vlasnik ili Vlada Srbije pre privatizacije", naveo je on dodajući da za kompanije koje su do sada pokazale interesovanje za kupovinu Jata, ugovor sa Erbasom ne predstavlja problem.

Prema njegovim rečima, avioni Jata su "ekstra bezbedni", što pokazuju i međunarodni sertifikati koje je kompanija dobila u toj oblasti. Međutim, kako je naveo, Jat radi sa prilično starom flotom, čime se troškovi održavanja aviona povećavaju i konkurentnost kompanije opada.

On je rekao i da je ko god da kupi Jat ervejz svestan da mora da uloži "velike novce" u obnovu flote, koja je sastavljena iz Boingovih i ATR letelica, a prosečna starost aviona je oko 20 godina.

Kompanija će do kraja ove godine premašiti planirani broj prevezenih putnika od 1,3 miliona i zabeležiti pozitivne rezultate poslovanja, kaže generalni direktor Jat evrejza Nebojša Starčević. Jat ervejz je u prvih devet meseci ove godine prevezao 1.044.290 putnika, devet odsto više nego u istom periodu prošle godine, a popunjenost putničke kabine povećana je za četiri indeksna poena i dostigla je 63 odsto.

"Jat je prošle godine prvi put imao dobit, nakon 16 godina gubitaka, a ove godine ponovo očekuje pozitivne finansijske rezultate", kazao je on. Prema podacima kompanije, dobit u 2006. godini iznosila je oko četriri miliona evra.

Aviokompanije Jat ervejz je u vlasništvu države Srbije, a do sada su interesovanje za učešće u privatizaciji pokazali ruski Aeroflot i indijska kompanija Er Indija.

Jat uvodi letove za Banjaluku

Jat će od 28. oktobra ove godine do 29. marta sledeće leteti po zimskom redu, a već od 9. novembra biće uveden let za Banjaluku. Novina u zimskom redu letenja je i uvođenje direktnog leta za Tel Aviv.

Polasci iz Beograda za banjaluku su predvišeni sredom, petkom i nedeljom u večernjim časovima, a povratak iz Banjaluke četvrtkom, subotom i ponedeljkom ujutro.
Karte će koštati 45 evra u jednom pravcu, odnosno 79 evra za povratnu kartu, ne računajući takse, a let između Beograda i Banjaluke trajaće 35 minuta.

Predstavnici Jata su najavili da će za Banjaluku leteti avion ATR sa 66 mesta, kao i da broj letova neće biti smanjivan, a ako interesovanje bude veliko, može biti povećan.

Redovni saobraćaj po zimskom redu letenja obavljaće se sa 25 evromediteranskih zemalja, na 35 linija i sa 255 frekvencija sedmično, a u okviru zimskog reda letenja najfrekventnije linije su Frankfurt, Beč, Moskva, Cirih, Pariz, London, Skoplje, Sarajevo, Podgorica i Tivat, ka kojima će avioni leteti najmanje jednom dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: