U Zimbabveu hleba ni za lek

Pekare u Zimbabveu su zatvorene, hleba u samoposlugama nema, uprkos poskupljenju od 300% te životne namirnice, koje je odobrila vlada

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2007.

10:00

Default images

Nacionalna komisija za cene i prihode u petak je dozvolila rast cene vekne hleba na 100 hiljada zimbabveanskih dolara (0,15 evra na crnom tržištu, koje jedino i funkcioniše) kako bi omogućila da pekarski posao bude isplativ.

Vlada je u junu prepolovila cenu hleba u pokušaju da se izbori sa inflacijom, trenutno najvećom zvanično priznatom u svetu. Hleb je tada, zajedno s projom, mesom i drugim osnovnim prehrambenim proizvodima, nestao sa polica trgovina, budući da je trebalo da budu prodavani po cenama manjim od proizvođačkih, podsetila je agencija Asošijeted pres.

Nezavisna Nacionalna asocijacija pekara najavila je da će se nestašica hleba, uprkos najnovijem povećanju cena, nastaviti, jer samo mali broj pekara ima zalihe brašna, a žetva pšenice je podbacila za trećinu. Akutna nestašica čvrste valute, pak, ne dozvoljava uvoz hlebnog žita.

Prema rečima Vinsenta Mangome, predsednika pekarskog udruženja, ni nova cena nije dovoljna, jer ne uključuje vrtoglav rast cene goriva, koja sa gotovo trećinom učestvuje u koštanju hleba. Gorivo se može naći samo kod privatnih dilera, koji beskompromisno diktiraju uslove prodaje. Vrednost zimbabveanskog dolara nastavila je da naglo pada na crnom tržištu cele protekle nedelje, dostigavši 600 hiljada za jedan američki dolar. Zvanična cena američke valute je 30.000 zimbabveanskih dolara.

Vlada u Harareu je od 2000. godine nasilno oduzela oko 5.000 farmi od belih vlasnika i podelila ih crnoj sirotinji, čime je, kako podseća američka agencija, ugrozila poljoprivredu zemlje. Nezavisni ekonomisti procenjuju inflaciju u Zimbabveu na blizu 25 hiljada odsto, a Međunarodni monetarni fond je procenio da će stopa dostići 100 hiljada procenata do kraja ove godine.

Prošle sedmice, centralna banka u Harareu je priznala da je poljoprivreda u nekadašnjoj žitnici regiona i izvozniku hrane postala "smejurija" i najavila mere za oživljavanje te grane, uključujući besplatnu podelu seljacima na hiljade običnih, vučnih plugova i druge opreme kako bi unapredili proizvodnju.

Među pomalo neobičnim bančinim podsticajnim merama je i obećanje automobila, novca i letovanja za čitavu porodicu u Južnoj Africi, ali i besplatnog đubriva i drugih hemikalija za farmere koji proizvedu više od hiljadu tona kukuruza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: