Poljska blokira ulazak Rusije u STO

Poljska je zapretila da će blokirati učlanjenje Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO).

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.10.2007.

12:28

Default images

Zvanična Varšava traži da Rusija ukine zabranu uvoza mesa i mesnih prerađevina iz Poljske koju je zavela krajem 2005. godine zbog, kako je navedeno, prekršaja pravila o bezbednosti hrane.

Poljski zvaničnici ponavljaju da je hrana iz Poljske u skladu sa propisima Evropske unije i da je zabrana politički motivisana. "Ako se ruski stav prema Poljskoj ne promeni, moraćemo da glasamo protiv članstva Rusije u STO," izjavio je u Moskvi zamenik poljskog ministra poljoprivrede Jan Ardanovski.

Poljska je takođe opomenula da će nastaviti da blokira pregovore o strateškom sporazumu EU i Rusije, ako embargo ne bude ukinut.

Ardanovski kaže da je Poljska izvozila na rusko tržište mesa i povrća za 400 miliona dolara godišnje i da poljske kompanije traže način da gubitke nadoknade izvozom na nova tržišta, kao što je Ukrajina.

Rusija godinama pokušava da se učlani u STO, ali još uvek treba da zaključi bilateralne sporazume o pristupu sa više zemalja članica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: