Privatne penzije obavezne za Rumune

U Rumuniji počinju procedure za obavezne privatne penzije, a građani mogu da izaberu jedan od privatnih fondova.

Izvor: Beta

Utorak, 18.09.2007.

08:26

Default images

Svi zaposleni u Rumuniji uzrasta od 18 do 35 godina imaju obavezu da do 17. januara 2008. izaberu privatni penzioni fond koji će upravljati sa dva odsto njihovih sredstava koji se izdvajaju iz doprinosa za državne penzije.

Na taj način u Rumuniji počinju procedure za obavezne privatne penzije, takozvani drugi stub, a građani mogu da izaberu jedan od 14 privatnih fondova koji su dobili dozvole za rad.

Iz dosadašnjeg mesečnog doprinosa u socijalni fond zaposlenih (uzrasta od 18 do 35 godina) ubuduće će se automatski izdvajati dva odsto i ta sredstva će biti preneta u fondove za privatne penzije.

Zaposleni starosti od 35 do 45 godina mogu se prema sopstvenoj želji opredeliti za određeni sistem privatnih penzija.

U vezi sa obaveznim privatnim penzijama rumunski predsednik Trajan Basesku izjavio je da je tim sistemom "privatni sektor zadao veliki udarac paternalističkoj državi, preuzimanjem dela odgovornosti za socijalna pitanja".

Stručnjaci ukazuju da buduće penzije iz privatnog fonda ni u kom slučaju neće biti niže od do sada uplaćivanih doprinosa, ali će visina penzije zavisiti od efikasnosti fondova.

Ocenjuje se da će oko tri miliona zaposlenih biti korisnici privatnih fondova i počevši od prvog doprinosa oni će praktično postati investitori na slobodnom tržištu.

Tom sistemu može da se pridruži 1,5 milion zaposlenih starijih od 35 godina, ukoliko to žele.

U Srbiji još nije zaživeo takozvani "drugi stub" penzijskog osiguranja, odnosno obavezno privatno penzijsko osiguranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: