Da li će poskupeti putarine?

Nakon objavljivanja još dva aneksa ugovora o koncesiji, javnosti i dalje nije dostupan način utvrđivanja cena putarina.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2007.

19:55

Default images

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izneo je prvu konkretnu primedbu otkako su ugovor i deo pratećih aneksa pre dva dana objavljeni na internet prezentaciji Vlade. On se plaši da će iznos putarine od Beograda do Horgoša biti uvećan sa 480 na 553 dinara.

Kostreš kaže da je kao početna cena putarine određena cena koja se sada plaća na deonici Beograd-Novi Sad i koja iznosi tri dinara po pređenom kilometru za automobile, što je znatno skuplje od cene po kilometru koju sada plaćaju vozači koji idu od Novog Sada ka Horgošu.

“Ako koncesija bude trajala trideset godina doći ćemo u situaciju da će koncesionar odneti 200 miliona evra više nego što smo mi planirali. To je ogroman novac i to je ono što u ovom momentu kao informaciju imam i što nas veoma zabrinjava. Ako kroz analizu ostalih aneksa dođemo do sličnih rezultata to znači da će pljačka Vojvodine biti značajno veća od onoga čega smo se mi pribojavali”, ističe Kostreš.

U aneksu 12 ugovora o koncesiji koji još nije na sajtu vlade novinari su mogli da vide način obračuna putarine, ali nisu smeli da prepisuju ili fotokopiraju detalje.

Tamo stoji da će osnovna cena putarine biti tri dinara po kilometru za domaća, a 6 za strana vozila. Za domaće lake kamione i autobuse od 4 do 9 dinara po kilometru u zavisnosti od klase, a za strane 9,7 do 16 dinara. Domaći teški kamioni plaćaće 18,5 a strani 30,8 dinara po kilometru. Koncesionar će moći da naplaćuje putarinu do nivoa osnovne cene.

Putarine (Novi Sad - Batajnica)
Vrsta vozila domaća (din/km) strana (din/km)
Automobili, motocikli 3 6
Laki kamioni i autobusi 4,6-9,2 9,7-16
Teški kamioni 18,5 30,8


U ugovoru o koncesiji stoji da se putarine mogu povećavati u skladu sa rastom cena, dok je za ostala poskupljenja potrebno odobrenje vlade. U ta poskupljenja spada usklađivanje putarine sa rastom bruto domaćeg proizvoda i očekivano poskupljenje putarine za domaća vozila kako bi se uskladila sa dva puta skupljim putarinama za strana vozila. Jedan od zahteva Evropske unije je izjednačavanje putarine za domaća i strana vozila, a u ugovoru o koncesiji stoji da je pretpostavka da će putarine za domaća vozila dostići nivo putarina za strana vozila koja prolaze kroz Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: