Veliki profiti trgovaca energentima

Trgovci energentima u Rumuniji lane su ostvarili promet od oko jedne milijarde dolara.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2007.

11:06

Default images

Podaci koje je objavilo ministarstvo finansija Rumunije pokazuju da je to dvostruko više nego godinu dana ranije, uz neto profit od 50 miliona evra.

Vodeći trgovci energentima su uglavnom lokalne kompanije, ali bi takva situacija mogla da se promeni s dolaskom dve vodeće evropske firme na rumunsko tržište - nemačke elektroenergetske kompanije E.On i češke ČEZ - koje su kupile delove državne kompanije "Elektrika", prenela je rumunska agencija Rompres.

"Moći ćemo preciznije da okvalifikujemo tržište za dve do tri godine, kada bude jača konkurencija. Zasad ne možemo da govorimo o pravoj konkureciji, sve dok država kontroliše proizvodnju", izjavio je za rumunski "Biznis standard" rukovodilac za razvoj "ČEZ Romania" Doru Voiku.

Kompanija "Enerdži holding", koju kontroliše "Sosijete banker prive" sa sedištem u Ženevi, učestvuje s trećinom u ukupnoj trgovini energentima, s lanjskim prometom od 306,5 miliona evra (za 30 odsto većim nego 2006.) i neto profitom povećanim za 76 odsto, na 17,8 miliona evra.

Početkom prošle godine kompanija je zaključila sporazum s rumunskom naftnom kompanijom "Petrom" za snabdevanje njene kompletne mreže benzinskih pumpi i 40 skladišta.

Na drugom mestu je kompanija "Petrod" koja snabdeva energentima čeličane Galati i Roman i koja je u posedu "Arselor-Mitala". Ona je lane udvostručila promet na 87 miliona evra.

Treći trgovac energentima po profitu je "EGL ges end pauer Romania", lokalna filijala švajcarske kompanije EGL, koja je u sastavu jednog od najvećih evropskih isporučilaca energije grupacije AXPO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: