Sve skuplje nekretnine u Rumuniji

Tržište nekretnina u Rumuniji naglo se razvija, tražnja je godinama veća od ponude, što uvećava cene nekretnina.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.08.2007.

08:37

Default images

Prosečna cena stana u stambenim naseljima iznosi 80 hiljada evra, pa je konsultantska kompanija "Eurisko" izračunala da kupac mora da ima platu od 1,5 hiljada evra da bi mogao da ga otplaćuje. Oko 60 odsto kupaca, međutim, ima druge izvore prihoda, uglavnom od prodaje ili rentiranja drugih stanova.

Tokom naredne godine u Rumuniji će biti izgrađeno dvadesetak novih stambenih naselja, a cene će, procenjuju stručnjaci, nastaviti da rastu za 15 do 20 odsto, prenela je rumunska agencija Rompres.

Eksperti za nekretnine upozoravaju da bi nekontrolisani rast cena konačno mogao da dovede do krize, dok pojedini smatraju da se to neće desiti, s obzirom da je broj žitelja Bukurešta već dostigao tri miliona.

Kvadratni metar stambenog prostora u Bukureštu poskupeo je za 27 odsto u prvoj polovini godine i košta 1.500 evra.

"Eurisko" ističe da su za stanove u izgradnji, prosečnog kvaliteta, najviše zainteresovani mladi zaposleni ljudi od 35 do 40 godina, sami ili s porodicom, koji rade u multinacionalnim kompanijama ili imaju sopstveni biznis.

Kupac luksuznog stana je biznismen između 35 i 50 godina, direktor multinacionalne kompanije, strani investitor ili je na visokom rukovodećem položaju.

Intenzivnije ulaganje u stambenu gradnju omogućilo je stranim državljanima da kupuju stanove u Bukureštu s nemerom da ih izdaju.

"Strani investitori će nastaviti da ulažu u nekretnine, jer mnogo brže mogu da povrate svoje investicije nego u inostranstvu", uverena je konsultant firme "DTZ Ekinoks" Klaudija Daskalesku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: