Treba menjati propise o TNG-u

Propisi koji regulišu proizvodnju, korišćenje i transport tečnog naftnog gasa su zastareli i ne odgovaraju sadašnjoj potrošnji.

Izvor: Beta

Sreda, 29.08.2007.

18:27

Default images

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne asocijacije za tečni naftni gas (TNG) Radoslav Nektarijević kazao je da je većina propisa i zakona doneta pre više od tri decenije, zbog čega moraju da se menjaju.

On je objasnio da se radi o regulativi koja uređuje načine skladištenja i točenja TNG-a, kao i zone opasnosti, navodeći da je ona prilagođena potrošnji iz 1970-ih godina, a ne današnjoj.

Ističući da je u poslednje tri godine u Srbiji višestruko porasla potrošnja TNG-a, Nektarijević je naveo da ta asocijacija namerava da sarađuje sa nadležnim ministarstvima u što bržoj izmeni propisa i zakona. Namera udruženja je i da učestvuje u formiranju cena TNG-a i određivanja akciza na to gorivo.

Nektarijević je procenio da će potrošnja TNG-a rasti, bez obzira što je država uvela akcizu od šest dinara na kilogram tog goriva za automobile sredinom ove godine, a koja će od 2008. godine biti povećana na deset dinara. Potrošnja TNG-a u poslednjih sedam godina je ušestostručena, na prošlogodišnjih 300 hiljada tona.

Nacionalna asocijacija za TNG osnovana je u aprilu prošle godine i okuplja više od 100 firmi, institucija i građana, medju kojima i Elp, Eurogas, Slap i MB gas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: