Blagi pad indeksa Beogradske berze

Poslovanje na Beogradskoj berzi obeležili su blago slabljenje indeksa Beleks 15 i Beleks lajn, za jedva petinu procenta.

Izvor: Beta

Sreda, 29.08.2007.

16:35

Default images

U ukupnom prometu od 523,34 miliona dinara (6,5 miliona evra) obveznice RS učestvovale su sa 80 miliona (milion evra) što predstavlja tri i po puta veći promet nego dan ranije i osam puta veći nego prvog radnog dana tekuće sedmice. Ulagačima su najinteresantnije bile obveznice RS serije A2015 i A2016 sa vrednošću trgovine 455.168 odnosno 401.490 evra.

Beogradska Telefonija (TLFN), koja je prethodnog dana bila najveći gubitnik u poslovanju, danas je u kontinuiranoj trgovini zauzela čelna mesta na listi akcija sa najvećim rastom i onih sa najvećim prometom.

Cena akcije Telefonije porasla je za 4,32 odsto, čime je više nego nadoknađen prethodni pad, na 14.500 dinara. Nove vlasnike dobilo je 2.818 akcija telekomunikacione kompanije a ukupan promet vredeo je 40,8 miliona dinara.

Rast veći od tri odsto ubeležila je i akcija užičkih Puteva (PUUE), građevinske kompanije sa liste potencijalnih izvođača radova za autoput od Horgoša do Požege. Ta akcija danas je ojačala za 200 dinara, na 6.500 dinara, a promet je vredeo 8,2 miliona.

Beogradskom Iritelu (IRTL) sa sektora telekomunikacija je porasla cena za nepunih tri odsto tako da pad iz prethodnog poslovanja, za više od četiri odsto, nije kompenzovan.

U najvećoj meri pojeftinila je akcija vranjskog Simpa (SMPO), za više od 13 odsto, na 3.302 dinara, a promet je bio manji od pola miliona dinara.

Za nešto više od procenat a manje od tri pale su i cene akcija drogerije Velefarm (VLFR), proizvođača šporeta Alfa plama iz Vranja (ALFA), novosadske Metals banke (MTBN) i beogradskog Dunav osiguranja (DNOS).

Gledano prema prometu, Telefoniju slede niška AIK banka (AIKB) sa 28,35 miliona dinara i Soja protein iz Bečeja (SJPT) sa 12,53 miliona. Promet veći od 11 miliona dinara imao je i Energoprojekt holding (ENHL), još jedna firma sa spiska potencijalnih izvođača za Horgoš-Požegu.

U vanberzanskoj trgovini promet od 56,55 miliona dinara ostvaren je u trgovini običnim akcijama sa pravom glasa Sloge iz Novog Pazara (SLNP) koja radi proizvode od nemetala. Ta akcija je danas dostigla istorijski maksimum od 1.199 dinara.

Gotovo 50 miliona dinara vredela je i trgovina akcijama preduzeća Vladičin Han (VLDH) iz istoimenog mesta, proizvođača celuloze i papira, koje je bilo interesantno investitorima i dan ranije.

Učešće stranih investitora u ukupnoj trgovini palo je na 27,4 odsto a u trgovini akcijama je bilo malo veće, 32 odsto, i to 53,4 u kupovini a samo 10,7 odsto u prodaji akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: