ZZO: Uplaćeno 2,2 mlrd. dinara

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je na račun Zastava zapošljavanje i obrazovanje uplatilo oko 2,2 milijarde dinara.

Izvor: Beta

Sreda, 29.08.2007.

16:30

Default images

U saopštenju ministarstva se navodi da se u ZZO za stimulativne otpremnine koje je predložilo ministarstvo izjasnilo 3.972 radnika i njima je isplaćeno 250 evra po godini radnog staža, dok se za otpremninu uz odlazak na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje opredelilo 312 radnika.

Dodaje se da su radnici koji nisu prihvatili stimulativne otpremnine, njih 94, dobili otpremnine u skladu sa zakonom, u iznosu od sto evra po godini radnog staža.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije saopštilo je da se za stimulativne otpremnine u Zastava zapošljavanje i obrazovanje (ŽO) prijavilo 4.283 radnika. ZZO je formiran 2001. godine posle transformacije Zastave, a Vlada Srbije je do sada za njegovo finansiranje izdvojila više od 100 miliona evra.

Više od četiri hiljade radnika ZZO prijavljenih za stimulativne otpremnine mogli bi sredstva uložiti u projekte podržane državnim kreditima ili se povezati sa lancima velikih evropskih dobavljača.

Sekretar Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije (PKS) Svetozar Babić kazao je da bi trebalo uključiti ove radnike u poslove koji bi doveli do osnivanja malih, profitabilnih firmi, koje iako ne bi bile sposobne za veliki izvoz, mogu značajno unaprediti lokalno preduzetništvo.

Prema njegovim rečima, u tome bi presudna bila podrška u vidu kredita države i Fonda za razvoj, koji bi podržali razvojne projekte, najčešće u domenu usluga, koje tržište traži na lokalnom nivou. Bez državne podrške, radnici koji su se odlučili za stimulativne otpremnine bi se mogli "brzo naći u sivoj zoni" i potrošiti sredstva jednokratno na životne potrebe.

Na pitanje da li bi savetovali radnicima da ulože u akcije, Babić je kazao da je to još "tabu tema", jer nema dovoljno edukacije za dobitničke kombinacije na berzi.

"Kredi banka" ne naplaćuje proviziju radnicima Društva

Kragujevačka "Kredi banka", čiji su klijenti svi radnici sa evidencije Društva "Zastava zapošljavanje i obrazovanje", neće naplaćivati proviziju prilikom isplate njihovih stimulativnih otpremnina, rekao je direktor te banke Kosta Živanović.

On je kazao da je ta banka u potpunosti spremna za isplatu stimulativnih otpremnina za 3.792 radnika koji su potpisali sporazumni prekid radnog odnosa u tom društvu, kao i da banka pritom neće radnicima naplaćivati nikakvu proviziju, za razliku od proteklih godina.

"Suštinske pripreme su završene, ostalo je da rešimo još tehničke detalje i da ponudimo da se određenim danima određenom broju radnika isplaćuju sredstva kako ne bi došlo do gužve", rekao je Živanović.

On je kazao i da će zaposleni u banci, ako bude trebalo, raditi duže i ceo dan u subotu koja je, inače, neradna.

Banka će svojim novim klijentima ponuditi mogućnost oročavanja, kupovanja deviza ili dinarsku štednju, rekao je Živanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: