“Kredit za NIS pogrešan korak“

Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je da je uzimanje kredita za Naftnu industriju Srbije pre privatizacije pogrešan korak.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 13.08.2007.

08:11

Default images

"Bilo kakva dokapitalizacija pre privatizacije državnih firmi je pogrešan korak. To jednostavno treba prodati", kazao je on nakon najava iz NIS-a da do kraja avgusta očekuju odobrenje za uzimanje 372 miliona evra kredita za planirane investicije.

Prokopijević, koji je direktor Centra za slobodno tržište, istakao je da se ako država ulaže pre privatizacije to svede na istiskivanje novca poreskih obveznika, a jedini racionalan razlog zbog kojeg se to dešava je da se poslovodstvo još jednom "ugradi" u cenu.

Na pitanje zašto su u NIS-u sigurni da će im privatizacioni savetnik odobriti uzimanje kredita, Prokopijević je ocenio da je to sistem korupcije.

"Privatizacioni savetnik, za kojim, inače, nema potrebe i čiji posao nekolicina stručnjaka iz Srbije može da obavi za 15.000 do 20.000 evra, dobiće nekoliko miliona evra, tako da će odobriti šta god da mu zatraže da bi bio plaćen", ocenio je ekonomista.

Prokopijević je istakao da je to slučaj sa privatizacionim savetnicima bilo koje velike kompanije. "Golim okom se vidi da u takvim slučajevim postoji korupcija, ali pošto odgovarajuća tela u Srbiji ne postoje i ništa ne funkcionište, vlasti to mogu da rade", ocenio je on.

Prema navodima beogradskih medija, NIS je već pregovarao sa 17 banaka koje su voljne da daju kredit za obnovu rafinerija i maloprodajne mreže, a generalni direktor kompanije Srđan Bošnjaković kazao je da je Upravni odbor izabrao najbolju ponudu.

Novac bi dao konzorcijum banaka, a lider u poslu bila bi jedna austrijska banka, naveli su mediji.

U Erste banci je rečeno da je ta banka spremna da ponudi kredit NIS-u, ali da još nisu dobili zvaničnu potvrdu da je njihova ponuda izabrana.

Predsednik Skupštine akcionara NIS-a Radomir Naumov ranije je izjavio da je neophodno proceniti kako će pozajmica uticati na privatizaciju, odnosno uslove postaviti tako da banka ne postane vlasnik dela NIS-a samo zato što mu je odobrila kredit za modernizaciju.
U NIS-u su ocenili da uzimanje kredita neće uticati na proces privatizacije, jer od kompanije nisu tražene nikakve grancije za vraćanje zajma ni hipoteka, a kredit će biti odobren uz poček od tri godine i sa rokom otplate dužim od 10 godina.

Zaduživanje će, kako navode u NIS-u, biti uključeno u novu ili izmenjenu strategiju privatizacije, koja će biti osnova za izradu zakona o privatizaciji NIS-a, čije se usvajanje očekuje do kraja oktobra.

U kabinetu predsednika Komisije Vlade Srbije za restrukturiranje i privatizaciju javnih preduzeća Božidara Đelića je rečeno da privatizacioni savetnik za NIS još nije dostavio mišljenje o kreditu, a novi sastanak se ne očekuje u naredne dve sedmice zbog odmora.

Kako agencija Beta nezvanično saznaje, mišljenje privatizacionog savetnika se ne očekuje u naredne dve sedmice, jer je potrebno vremena za analizu opravdanosti programa investiranja NIS-a, a potom i procena koliko je opravdano uzimanje kredita za planirana ulaganja.

Upravni odbor kompanije odobrio je uzimanje zajma, a konačnu odluku o kreditnom zaduživanju NIS-a doneće Skupština akcionara, na osnovu preporuke Komisije.

Prema podacima iz privatizacionog prospekta, koji su poslednji zvanični podaci o vrednosti kompanije, ukupna aktiva NIS-a na kraju 2005. godine bila je 1,9 milijardi evra, od čega je vrednost stalne imovine bila 1,27 milijardi, a obrtne imovine 634 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: