Sve češće koriščenje biodizela

Visoko mesto na listi zagađivača životne sredine zauzima drumski saobraćaj, pa je korišćenje biodizela sve češće.

Izvor: B92

Subota, 11.08.2007.

14:16

Default images

Korišćenje biodizela iz ekoloških, ali i ekonomskih razloga postaje sve masovnije, posebno u zemljama Evropske unije. To ekološko gorivo polako ulazi u upotrebu i u Srbiji. I pored znatnih prednosti biodizela, malo preduzeća u Srbiji ima sredstava da obnovi vozni park i pređe na to ekološko gorivo.

U retkim firmama koje koriste biodizel kažu da ono odnosi nečistoću, čisti rezervoar i kompletan sistem ubrizgavanja goriva. Korišćenjem čistog biodizela ili mešavine s klasičnim dizel-gorivima, na potrošenih 50 hiljada litara neki su uštedeli pola miliona dinara.

Zoran Simić, direktor transporta u preduzeću Interkop, kaže da je prosečna potrošnja goriva povećana sedam odsto, što u ceni nabavke ne igra neku ulogu jer je cena biodizela oko 20 odsto manja od cene evrodizela.

"Nisu se pokazali nikakvi problemi u eksploataciji. Sve je kompatibilno, pa nema problema. Ako nestane biodizel, može evrodizel, posle toga možemo da se vratimo na biodizel", kaže on.

Ni vozači nisu primetili nikakve promene na početku upotrebe biodizela. Zoran Šušić, vozač kamiona u preduzeću Interkop, kaže da nema razlike u radu motora i da je pritisak ulja isti.

"Faktički je sve je ostalo isto. Jedino je na prvih 10.000 kilometara filter goriva bio toliko zaprljan da sam morao da ga izvadim. Kasnije je sve bilo u redu, čisto, taj biodizel je pročistio ceo sistem", kaže on.

Stručnjaci kažu da su prednosti biodizela brojne, od ekoloških, energetskih do ekonomskih. Biodizel je znatno zdraviji od običnog goriva jer ne zagađuje okolinu.

Nafta, koje ima u ograničenim količinama, je sve skuplja, a biodizel se dobija od sirovina koje se obnavljaju svake godine, poput suncokreta i soje. Vlada Srbije nedavno je donela podsticajne mere za poljoprivredne proizvođače uljane repice, koja se najčešće koristi za proizvodnju biodizela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: