Ugovor o koncesiji neće biti javan?

"FCC Construccion S.A" se protivi objavljivanju ugovora o koncesiji i traži da Vlada Srbije ne objavi ugovor.

Izvor: B92

Petak, 10.08.2007.

19:45

Default images

Koncesionar na projektu izgradnje autoputa Horgoš-Požega "FCC Construccion S.A" protivi se da ugovor o koncesiji bude dostupan javnosti, saopšteno je iz Vlade Srbije. U saopštenju se navodi da je "FCC Construccion S.A" odgovorio na pismo potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića povodom inicijative da se ugovor o koncesiji objavi na sajtu Vlade Srbije.

"Koncesionar se poziva na član 24.2 Ugovora koji reguliše poverljivost ugovora", navodi se u saopštenju.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić istakao je da je razočaran odgovorom koncesionara.

U saopštenju se navodi da će se potpredsednik Vlade založiti da građani dobiju sve odgovore u vezi sa tim ugovorom.

"Vlada Srbije će insistirati da koncesionar izvršava sve obaveze po ugovoru na transparentan način", istakao je Đelić.

Odgovor koncesionara firme FCC Construccion S.A potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću nalazi se na sajtu Vlade Srbije.

Vlada Srbije naložila je Ministarstvu za infrastrukturu da u petak, 3. avgusta, na zvaničnom sajtu vlade objavi koncesioni ugovor o izgradnji autoputa Horgoš-Požega, ali to nije učinjeno.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić bio je zadužen da kontaktira sa koncesionarima za izgradnju tog autoputa, zbog člana 24 ugovora, kojim je predviđena zabrana objavljivanja bez saglasnosti svih potpisnika.

Vlada Srbije je na sednici prošlog meseca odlučila da objavi ugovor i omogućila svim ministrima da, ukoliko žele, vide taj dokument. Takvoj odluci je prethodio zahtev ministra bez portfelja Dragana Đilasa da se ugovor objavi.

Ugovor su 30. marta potpisali predstavnici konzorcijuma koji čine "FCC Construccion" i "Alpine Mayreden Bau" i ministar infrastrukture Velimir Ilić, a sadržaj ugovora nije objavljen.

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš više puta je tražio ugovor na uvid, ali mu ministar Ilić to nije omogućio, ni pošto mu je to naloženo rešenjem poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: