Manji porez - više kompjutera

Smanjenjem stope poreza na dodatu vrednost (PDV) za računare i računarske komponente sa 18 na 8 odsto, data je šansa prodavcima da smanje svoje cene prema krajnjim kupcima, pa bi konfiguracije i komponente mogle da pojeftine u proseku za 8,5 odsto. Nažalost, na tržištu će sigurno biti i prodavaca koji će pokušati da ovu olakšicu iskoriste, kako bi povećali svoje profitne marže.

Izvor: Marko Jevtiæ

Ponedeljak, 02.07.2007.

18:30

Default images

Od 1. januara 2005. godine, kada je uveden PDV od 18% za kompjutersku opremu, došlo je do pada IT potrošnje, pa je prošle godine na IT potrošeno samo 44 evra po glavi stanovnika. U Hrvatskoj je za isto vreme potrošeno 130 evra, u Sloveniji 300 evra, dok u zemljama Zapadne Evrope ta cifra iznosi između 1.500 i 2.000 evra. Smanjenje stope PDV-a će sigurno dovesti do povećenja IT potrošnje, a više puta je dokazano da to povećanje dovodi i do povećanja bruto domaćeg proizvoda.

Računari i komponente bi u proseku mogli da pojeftine 8,5 odsto, pod uslovom da prodavci odreaguju identično kao kada je uvođena i visoka stopa PDV-a, odnosno da zadrže svoje profitne marže na identičnom nivou. To se ipak neće desiti kod svih, pa je moguće da će neki iskoristiti ovaj trenutak da povećaju svoje profitne marže. Treba imati u vidu da cene TFT monitora i memorije (DDR2) na svetskom tržištu rastu, tako da zbog toga može doći do opravdanog povećanja cena.

“Ne verujem da će doći do povećanja profitnih marži, jer će svi pokušati da povećaju prodaju preko leta, kada je ona generalno slabija. Sigurno možemo očekivati sniženje cena za oko 8,5 odsto, koliko će i porez biti manji“, kaže Srećko Miodragović, generalni direktor CT Retail, dela ComTrade grupe koja se bavi maloprodajom.

On smatra da će se povećati IT potrošnja, jer maloprodaja čini trećinu ukupne potrošnje na informacione tehnologije.

“Sniženje cena će primetiti fizička lica, a znamo da je veliki broj njih slabe platežne moći, tako da će im svako pojeftinjenje značiti. Pored toga tu je i psihička barijera, koja može imati uticaja”, ističe on.

Pojasniti termine “konfiguracije i komponente”

Saša Jocić, izvršni direktor PDS-a, dela Pakom grupe koja se bavi distribucijom smatra da neće doći do povećanja profitnih marži, ali traži da se jasno precizira šta će biti obuhvaćeno smanjenjem stope PDV-a.

“Ostalo je mnogo toga nejasnog i veliki broj otvorenih pitanja, pa sada čekamo da se razjasni na šta se tačno smanjenje PDV-a odnosi. Da li se smanjenje odnosi na sve artikle i komponente ili samo kada se ugrađuju u konfiguraciju kompjutera? Tu su potrošni materijali, uređaji sa GPS modulom, uređaji koji imaju faks ili kopir funkcije i sl. Što se preciznije definiše na šta se ovo odnosi, biće i manje šanse za mahinaciju, što nama odgovora. Naravno da nećemo povećavati svoje profitne marže, pa će proizvodi biti jefitniji krajnjim kupcima”, ističe Jocić.

Prodaja kompjutera i komponenti je u drugom kvartalu opala zbog najave da će stopa PDV-a biti smanjena. Sada se može očekivati rast prodaje, a pravi efekti će moći da se vide u poslednjem tromesečju ove godine.

“Malo se smanjila prodaja zbog najava da će kompjuteri pojeftiniti, tako da sada očekujemo povećanje. Ipak, ne treba očekivati rast prodaje kakav je bio u decembru 2004. godine”, kaže Jocić.

Sa njim se slaže i Miodragović, koji takođe tvrdi da se osetio pad prodaje, zbog očekivanja da će stopa poreza biti smanjena.

“Osetilo se smanjenje prodaje, a siguran sam da će prodaja u ovom mesecu biti bolja od prodaje u junu. Pravi efekti će se videti tek u poslednjem kvartalu, kada očekujemo primetno poboljšanje prodaje”, smatra Miodragović.

Značaj amandmana

Zahvaljujući usvojenom amandmanu Olivera Dulića, predsednika Skupštine, PDV neće biti smanjen samo za kompjuterske konfiguracije, već i za komponente koje su sastavni deo računara. Bez ovog amandmana došlo bi do velike nelogičnosti, kao u vreme kada je postojao porez na promet koji se obračunavo samo za komponente, ali ne i za računare. Prodavci su tada kupovali komponente uz izjavu da su namenjeni proizvodnji i potom proizvodili “računare”, ali samo na papiru, kako bi izbegli plaćanje poreza pri prodaji komponenti.  

I pored amandmana, biće teško sprečiti razne mahinacije, koje mogu nastati ako se ne precizira jasno na koje se komponente i konfiguracije računa umanjena stopa poreza da dodatu vrednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: