SB ulaže u Staru planinu?

Svetska banka (SB) namerava da u razvoj seoskog turizma i očuvanje biljnog i životinjskog sveta na Staroj planini uloži 4,5 mil. $

Izvor: B92

Utorak, 24.04.2007.

15:27

Default images

"Stručnjaci Svetske banke već su završili sva neophodna sondiranja u šta je uložen veliki novac. Završena je studija izvodljivosti i početkom juna se očekuje da Bord Svetske banke zvanično donese odluku o izdvajanju ovih sredstava i početku radova", rekao je direktor pirotskog Zavoda za poljoprivredu Goran Popović.

Reč je o projektu koji pored očuvanja prirode podrazumeva i ulaganje velikih sredstava u pretvaranje sela Gostuša, Dojkinci i Senokos u etnosela i buduće centre razvoja seoskog turizma na toj planini.           

Projekat obuhvata i potpuno renoviranje starih kuća u tim selima. Unutrašnjost tih kuća biće uređena kao savremeno opremljeni apartmani.

Posebnu pažnju stručnjaci Svetske banke obratiće na povećanje broja ovaca na Staroj planini i na proizvodnju tradicionalnog  prvoklasnog i visokokvalitetnog ovčjeg kačkavalja.

U to će pored mlekara na Staroj planini biti uključena i Mlekarska škola u Pirotu, kao i Zavod za poljoprivredu u Pirotu, koji će biti zadužen za analize mleka i druge neophodne stručne analize, rekao je on.

Ovim projektom predviđeno je i davanje pomoći vlasnicima ovaca, kako bi se stimulisali za povećanje stada ovaca. Ono što je stručnjake Svetske banke privuklo da investiraju u proizvodnju ovčjeg kačkavalja, je činjenica da je Stara planina izuzetno bogata biljnim vrstama, jer se samo na "meniju" staroplaninskih ovaca nalazi oko 600 biljnih vrsta. Najveći deo ima lekovita svojstva, zbog čega je i mleko i meso  koje daju izuzetno kvalitetno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: