"Potrebna bolja saradnja sa Češkom"

Intenzivnu trgovinu između Srbije i Češke možemo poboljšati investicijama češkog energetskog sektora, kaže ministar Parivodić

Izvor: B92, Beta

Utorak, 24.04.2007.

09:00

Default images

Srpski ministar za ekonomske odnose s inostranstvom i češki ministar industrije i trgovine Martin Ržiman razgovarali su i o mogućnosti za povećanje ulaganja i ambiciozniji zajednički nastup na trećim tržištima, kao što je Rusija.

"Do sada su Česi imali vrlo malo investicija kod nas i mi u Češkoj, ali trgovina je bila intenzivna, iako se odnosi pre svega na vozila, automobile Škoda, tramvaje i metaloprerađivačku industriju", rekao je nakon sastanka Parivodić i dodao da je "do sada najveće češko ulaganje u termoelektranu u Zaječaru, vredno 70 miliona".

Za ulaganja u Srbiju najviše je zainteresovan češki poludržavni elektroenergetski gigant ČEZ, koji je među kandidatima za elektranu Kolubara B, a sprema se da gradi veliku elektranu u Gackom, u Bosni i Hercegovini.

Razlog za zadovoljstvo u trgovinskoj razmeni je veća dinamika i obim koji je dostigao prošle godine 294 miliona evra i početak smanjenja deficita na štetu Srbije. Dok je izvoz češke robe porastao za 119 odsto, izvoz iz Srbije u Češku se povećao za 159 odsto.

"Sa naše strane, struktura izvoza je dosta niskog profila, preovlađuju sirovine i treba podići kvalitet proizvoda i vrednost robe koja se izvozi da bi taj deficit u trgovinskom bilansu eliminisali", rekao je Parivodić, koji smatra da bi svoje mesto na češkom tržištu trebalo ponovo da potraži sprska građevinska industrija, koja se u poslednje vreme sa njega povukla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: