Rekordan pad indeksa Beleks 15

Juče je zabeležen najveći dnevni pad indeksa Beleks 15, otkada se ovaj berzanski pokazatelj izračunava na sekundarnom tržištu.

Izvor: ac-broker.co.yu

Ponedeljak, 23.04.2007.

18:49

Default images

Jučerašnjem padu od 3,88 odsto najviše su doprinele bankarske akcije, a pre svega AIK banka (AIKB), čije su akcije pale za nepunih 9 procenata. Mali broj likvidnih hartija je izbegao silazni trend na Beogradskoj berzi. Među njima je bila Agrobanka (AGBN) koja se uz promet od nepunih 70 miliona dinara vratila na nivo od 42.000 dinara.

Ostale bankarske akcije nisu imale toliko uspeha. AIK banka (AIKB), koja je i juče bila najprometnija hartija, spuštala se i do nivoa od 11.500 dinara uz dnevni pad od nepunih 9 odsto.

Metals banka (MTBN) je zabeležila troprocentno smanjenje vrednosti spuštajući se i do nivoa od 56.000 dinara. Ovom padu uveliko je kumovala i nova ponuda ovih akcija s obzirom da su svi učesnici nedavno završene dokapitalizacije od juče mogli raspolagati svojim akcijama. Komercijalna banka (KMBN) je zabeležila snažan silazni trend: akcije ove banke pale su 4,6 odsto spustivši se na nivo od 143.000 dinara, a sličan trend zabeležila je i Privredna banka (PRBN) koja se ponovo približila koti od 100.000 dinara.

Nekoliko akcija sa kontinuiranog tržišta zabeležilo je dvocifrene stope smanjenja vrednosti. Građevinar Ratko Mitrović (RMBG) i Toza Marković (TMKI) pali su maksimalnih 20 procenata dok je veledrogerija Srbolek zabeležila desetoprocentno smanjenje vrednosti.

Beogradski Putnik (PTNK) koji je u petak preuzet u samo jednoj transakciji po ceni od šest hiljada dinara po akciji juče je zabeležio maksimalno smanjenje cene od 20 procenata uz promet od 1,1 milion dinara. Beogradska pivara BIP (BIPB) spustila se na nivo od 700 dinara dok je punionica mineralne vode Minakva (BBMN) stigla do istorijskog maksimuma od 44 hiljade dinara uz desetoprocentni skok. U transakciji vrednoj 143 miliona dinara istrgovano je preko 30 odsto akcijskog kapitala ugostiteljskog preduzeće Višnjica uz rast cene od nepunih 15 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: