Razmena sa Ukrajinom 412 miliona $

Robna razmena Srbije sa Ukrajinom u 2006. godini iznosila je oko 412 miliona dolara, oko 50 miliona dolara više nego u 2005.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2007.

16:24

Default images

Izvoz Srbije u Ukrajinu u 2006. godini je iznosio 123,8 miliona dolara, što je za 53 odsto više nego u 2005. godini. U prva dva meseca ove godine je nastavljen rast izvoza u Ukrajinu, od 41 odsto, a na izvoznoj strani zabeležen je porast od 52 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

U prošloj godini je nastavljeno usporavanje rasta uvoza, koji je bio 2,7 odsto, tako da je uvoz iznosio 288,4 miliona dolara, a ostvareni deficit u trgovini sa Ukrajinom bio je oko 164 miliona dolara.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Anatolij Olijnik kaže da dve zemlje imaju slične probleme, koje treba zajedno da rešavaju, kao što su priključenje Svetskoj trgovinskoj organizaciji, primena evropskih standarda u privredi, kao i podunavska i crnomorska ekonomska saradnja.

Olijnik je naglasio da je nepohodno da se što pre potpiše ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Ukrajine, jer bi to doprinelo razvoju oba tržišta. Dve zemlje treba zajedno da pronađu način da iskoriste resurse u oblasti poljoprivrede, turizma i saobraćaja, kazao je on i dodao da treba da se poveća trgovina gotovim proizvodima i da se radi na stvaranju zajedničkih viskotehnoloških preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: