Aleksejev: Bez protekcije zbog KiM

Ruske kompanije ne očekuju protekciju u privatizaciji srpskih firmi zbog podrške Moskve Beogradu pri rešavanju statusa Kosova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2007.

16:11

Default images

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Aleksejev dodaje i da su ruske firme veoma zainteresovane da ulažu u Srbiju i to pre svega u energetiku.

Prodaja NIS-a je najvažniji događaj koji predstoji u energetici, a u javnosti se spekulisalo da je Srbija ponudila da se ruski kapital favorizuje pri prodaji NIS-a, dok bi zauzvrat Rusija podržala Beograd kada se bude rešavao status Kosova.

Aleksandar Aleksejev, ambasador Rusije u Srbiji, kaže da „naši dobri politički odnosi i naša dobra saradnja o pitanju Kosova nemaju veze sa ekonomskim pitanjima. Jedini temelj za naše dobre odnose su potpuna ravnopravnost i interesovanje. Mi ne želimo da naša preduzeća imaju neke povoljnosti. Odnosi su dobri i naša preduzeća će imati sve mogućnosti da dobiju ugovore tokom pravne procedure.

Aleksejev kaže da je jedini prioritet poboljšanje odnosa dveju zemlja. On je najavio da će do kraja ove nedelje biti potpisan sporazum o klirinškom dugu, koji srpskoj privredi donosi 300 miliona dolara. Srbija i Rusija potpisaće krajem ove nedelje u Beogradu sporazum o starom, klirinškom dugu Sovjetskog Saveza u iznosu od 288 miliona dolara. Sporazumom predviđa namirenje dugova otpisom dela srpskog duga za gas nastalog između 1994. i 2000. godine u iznosu od 188 miliona dolara, kao i da Rusija finansira rekonstrukciju Hidrocentrale Đerdap i nuklearnog instituta u Vinči.
Ambasador Aleksejev kaže da je Rusija veoma zainteresovana i za grinfild investicije u Srbiju
Trgovinski odnosi dveju zemalja su poboljšani, ali je ruski izvoz u Srbiju vredan dve milijarde dolara, a izvoz iz Srbije svega 300 miliona.

Vlatko Sekulović,  državni sekretar Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, kaže da „prioritet svake Vlade mora biti jačanje ekonomskih odnosa sa Rusijom. Sigurno da je potrebno privući više ruskih investicija u Srbiju, ne samo kroz proces privatizacije u kom očekujemo značajan interes ruskih preduzeća u oblasti energetike, već i grinfild investicija”.

Ambasador Aleksejev kaže da je Rusija veoma zainteresovana i za grinfild investicije u Srbiju, naročito u bankarstvo. On je najavio da će Moskovska banka otvoriti predstavništvo u Srbiji i naglasio da ta banka odustajanjem od kupovine Agrobanke, nije izgubila interes za srpsko banksarsko tržište.

Za razliku od drugih tranzicionih zemalja, u Srbiju je ruski kapital sporo dolazio. Najviše je uloženo kada je naftna kompanija Lukoil kupila Beopetrol. Ta investicija vredna je više od 500 miliona dolara, kazao je Aleksejev i ocenio da je ta kompanija, koja sada ima petinu srpskog tržišta naftnih derivata, tek na početku svog razvoja. Prošle godine Rusija je investirala 40 miliona dolara u srpsku privredu. Upravo toliko je i ruska kompanija Metropol na berzi prošle nedelje platila većinski paket Putnika, preko svoje kiparske firme Asiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: