U toku pregovori Zastave i GM-a

Predstavnici Zastava vozila i Dženeral motorsa potvrđuju da su u toku pregovori o montaži Opelovog automobila u Kragujevcu.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2007.

14:34

Default images

U Zastavi kažu da se još čeka da Vlada odobri aranžman, koji podrazumeva i bescarinski uvoz jednog kontigenta Opelovih automobila pre početka montaže u Kragujevcu, dok u nadležnom Ministarstvu kažu da će saradnja sa Opelom na dugoročnom nivou smanjiti izdvajanja iz budžeta za kragujevačkog proizvođača.

Generalni direktor Grupe Zastava vozila Zoran Radojević nije hteo da precizira o kom modelu je reč, kao ni koji broj automobila bi se uvozio, odnosno, kasnije proizvodio. O detaljima nisu želeli da govore ni u kompaniji Dženeral motors, ali su potvrdili  da su pregovori u toku.

Aranžman bi bio sličan onom koji Zastava ima sa Fijatom. Prvo bi se omogućio slobodan uvoz određenog modela, a potom bi bila montirana linija za sklapanje automobila u Zastavi.

Za ovaj posao čeka se još samo podrška vlade, kaže za B92 Zoran Radojević i objašnjava da je »neophodno da pre početka proizvodnje program bude pozicioniran na našem tržištu i to u periodu dok traje prilagođavanje naše tehnologije za proizvodnju. Mi smo po našoj projekciji predvideli da prvo vozilo može da počne sa proizvodnjom 2008, a drugo u 2009. godini. S tim što ova proizvodnja nije licencna, znači mi ne kupujemo licencu nego ćemo proizvoditi pod firmom Opel«.
Zastava 10
Inače, montaža Fijatovih automobila, Zastava 10 kako se zove u Srbiji, u Kragujevcu nije počela ni više od pola godine posle potpisivanja ugovora i prema najavama rukovodstva Zastave trebalo bi da počne u junu, koliko je potrebno da se završi montaža opreme.

Direktor Zastave Zoran Radojević kaže da na tržištu Srbije postoji veliko interesovanje za Fijatove automobile, koji se prodaju bez carinskih dažbina od 20 odsto, odnosno jefitniji su za oko 1.500 evra.

»Ja mogu da kažem da je prošle godine prodato oko četiri hiljade vozila, podatke od sajma ne mogu da kažem jer se još uvak sređuju. Bilo je veliko interesovanje i stvarno je dosta prodato na sajmu. Ja očekujem da sajamska prodaja bude oko 600  vozila u ovom mesecu«, kaže on.

Novinar lista Ekonomist Miša Brkić kaže za B92 da tehnička Vlada ne bi smela da se upušta u ovako rizične poslove. Na pitanje da li bi se Srbiji i Zastavi isplatilo da uđe u ovakav dil sa Opelom Miša Brkić kaže da bi se poreskim obveznicima isplatila samo dva scenarija kad je u pitanju kragujevački proizvođač - prvi je da ta fabrika već tokom ove godine nađe strateškog partnera, a ako se to ne dogodi da ode u stečaj.
»Tehnička Vlada ne bi smela da se upušta u ovako rizičan posao jer lako je biti menadžer i praviti nove poslove sa General Motorsom, a da se to plaća iz džepa države, odnosno da plaća Vlada. Osim toga MMF je sugerisao da u budžetu Srbije za ovu godinu budu drastično skresane subvencije propalim društvenim preduzećima«, kaže Brkić.

On kaže »da, iako nije poimence navedena fabrika automobila u Kragujevcu, ja mislim da se ta sugestija MMF-a najpre odnosila na tog dugogodišnjeg gubitaša, koji kao nekakva imela opstaje na društvenom tkivu i finansijskom sistemu Srbije trošeći budžetski novac i ne stvarajući nikakvu novu vrednost».

Potpredsednik Samostalnog sindikata fabrike automobila Zoran Marković kaže da sindikalci nemaju nikakvu informaciju o pregovorima sa Dženeral motorsom i dodaje da „ono što znamo jeste da menadžment pregovara sa mnogima i u tim pregovorima, mi smo uglavnom ti koji se nudimo zbog pozicije koju imamo".

U Ministarstvu privrede za B92 su potvrdili da je dostavljen nacrt ugovora Zastave i General motorsa, i on će nakon analize u tom ministarstvu biti upućen u druga relevantna ministarstva a zatim i na odluku Vladi, ali nisu mogli da iznose detalje tog ugovora jer je strani partner insistira na poverljivosti.

U tom Ministarstvu takođe kažu da će ugovor sa Opelom, kao i saradnja sa Fijatom omogućiti da se smanje godišnje subvencije koje država izdvaja za Zastavu. Ukoliko Vlada odobri novi aranžman, u Zastavi će se, prema saznanjima B92 proizvoditi nešto veći model od Zastave 10, najverovatnije Astra classic II.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: