Uredba - finansijski državni udar

Đelić: Usvajanje uredbe, produženo privremeno finansiranje države do 30. juna, predstavlja svojevrsni finansijski državni udar.

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2007.

10:41

Default images

Kandidat Demokratske stranke (DS) za premijera i bivši ministar finansija Božidar Đelić rekao je da se u Srbiji sve pokušava uraditi po sistemu APP "ako prođe, prođe" i "svako čudo za tri dana".

"E, pa, žao mi je, ovo je izuzetno ozbiljno, jer otvara toliku rupu koja je opasna po demokratiju", naglasio je Đelić za "Dnevnik".

"Ako sve ostane kako je sada, onda sutra bilo koja vlada neće ni morati da ima većinu u parlamentu za usvajanje budžeta, već će moći samo da produžava važnost Uredbe o privremenom finansiranju", dodao je on.

Poslanički klub DS, rekao je on, uputio je formalni zahtev premijeru Vojislavu Koštunici i koordinatoru Ministarstva finansija Milanu Parivodiću da i zvanično dostave izveštaj o stanju u srpskim javnim finansijama.

Đelić je precizirao da je, po njegovim informacijama, u poslednjih nekoliko dana potrošeno više od 150 miliona evra, tako da je na računu države kod Narodne banke Srbije ostalo manje od milijarde evra.

"Postoji rizik da ova vlada potroši sav raspoloživi novac i da suštinski od buduće vlade napravi tehničku. Ako oni potroše 500 miliona evra, koliko otpada na praktično nepotrebne rashode, za novu vladu neće ostati ni polovina sume koja se trenutno nalazi kod NBS", objasnio je Đelić.

U okvir za privremeno finansiranje ni na koji način ne bi smeli da budu uključeni prihodi od privatizacije, niti pare dobijene za prodaju treće licence za mobilnu telefoniju, rekao je on i naveo da su to prihodi od oko 480 miliona evra, koliko je Vlada Srbije odredila za potrošnju više nego što je trebalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: