Investitori u neizvesnosti

Srbiji preti opasnost da strani investitori zaustave svoje poslove dok se ne razjasni situacija s vladom u Beogradu i status Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2007.

08:21

Default images

Ričard Imz iz londonskog Ikonomist intelidžens junita je rekao da je "investitorima najvažnije da region ostane stabilan, da ne dođe do nasilja i neizvesnosti. Što se tiče Kosova, mislim da im nije važno da li će biti nezavisno ili ne, mada na tu priču gledaju kao na potencijalno destabilizujući faktor."

Imz je rekao da investitori nisu jedinstveni u stavu da li bi im više odgovaralo Kosovo kao nezavisna država ili kao deo Srbije.

Oni bi, kako je on naveo, "verovatno najradije političku stranu priče ostavili po strani, sa željom da Kosovo postane stabilna i napredna teritorija u koju je dobro ulagati novac.

"Očigledno je da Amerikanci i Britanci veruju da će upravo nezavisno Kosovo moći da stvori takve uslove i da je stremljenje ka takvom ishodu najbolje moguće rešenje".

"Drugi investitori se, međutim, s tim možda i ne bi složili. Mislim da je najvažnije raditi na sporazumnom rešenju, uz održavanje stabilnosti celokupnog regiona", ocenio je Imz.

Strana ulaganja u Srbiju bez Kosova su prošle godine, prema podacima Ekonomist intelidžens junita, iznosila 4,4 milijarde dolara, prenosi BBC.

"U ovom trenutku smo prilični optimisti i predviđamo da bi inostrana ulaganja mogla da budu izražena u istom iznosu kao i lane, pod pretpostavkom da se ove godine obavi prodaja Naftne industrije Srbije. Dođe li, međutim, do daljih odlaganja u formiranju vlade ili do dalje destabilizacije, onda bi i naše procene mogle da budu manje", upozorio je Imz.

On je takođe rekao da bi "istovremeno u 2007. godini neto investicije mogle da budu manje, jer bi eventualna kupovina Telekoma Republike Srpske od strane srpskog kupca predstavljala odliv sredstava u vrednosti od nekih milijardu dolara."

Gledano iz perspektive stranih investitora, i srpske privrede, što skorije formiranje nove vlade u Beogradu, bez koje nema daljih privatizacija, mnogo je značajnije od rešenja kosovskog pitanja, istakao je Ričard Imz.

"Rok za formiranje nove vlade je sredina maja i mi još uvek procenjujemo da će ona biti formirana. Smatramo da, bez obzira na javna saopštenja, reformističke stranke ne žele nove izbore na kojima bi mogle da izgube glasove i otvore mogućnost dolaska radikala na vlast".

"U svakom slučaju, ako dođe do novih izbora, Srbija bi izgubila celu 2007. godinu na glasanje i tranziciona pitanja. Zato se investitori nadaju da će nova vlada biti formirana što pre", rekao je Imz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: