Indeks Beogradske berze BELEXline

Beogradska berza je počela sa izračunavanjem novog opšteg tržišnog indeksa BELEXline, navedeno je na sajtu Berze.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2007.

17:36

Default images

Index BELEXline će zameniti dosadašnji opšti indeks BELEXfm, a osnovna razlika između ta dva pokazatelja je u tome što BELEXline predstavlja kretanja cena reprezentativnog uzorka hartija kojima se trguje, u odnosu na metodologiju BELEXfm koji je davao prikaz kretanja cena svih hartija koje su zaključile najmanje jednu transakciju.

U indeksnu korpu novog indeksa ulaze akcije od 70 do 150 emitenata, u zavisnosnosti od procene Indeksnog komiteta, što znači da će indeks BELEXline biti reprezentativniji i informativniji od dosadašnjeg opšteg indeksa BELEXfm. Ni jedan od emitenata neće moći da ima udeo veći od deset odsto ukupne tržišne kapitalizacije indeksne korpe, a vodiće se računa i o ravnomernoj sektorskoj zastupljenosti, kako bi se obezbedilo uravnoteženo praćenje vrednosnih pokazatelja srpske privrede.
Namena indeksa je da meri promene cena akcija kojima se trguje na Beogradskoj berzi, opisuje ukupna tržišna kretanja, ali može da služi i kao podloga za kreiranje strukturiranih proizvoda i derivata na domaćem i inostranom tržištu.

Od njega se, kako je navedeno na sajtu Beogradske berze, očekuje da bude analitička alatka za portfolio menadžere, profesionalne analitičare, stručnu javnost, investitore i druge koji proučavaju dinamiku kretanja cena na srpskom tržištu.

Indeks će se izračunavati svakog radnog dana Berze posle trgovanja, na osnovu cene na zatvaranju. Revizija indeksne korpe će se obavljati četiri puta godišnje, a po potrebi može biti i vanrednih revizija. Početna vrednost indeksa BELEXline je hiljadu poena, a utvrđena je na dan 30. septembra 2004. godine, kada je tržišna kapitalizacija 100 izdavalaca u indeksnoj korpi bila 121.509.581.652 dinara, navedeno je na sajtu Berze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: