Kom. banka kreditira poljoprivredu

Komercijalna banka je počela da odobrava kratkoročne i dugoročne kredite registrovanim poljoprivrednicima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2007.

16:53

Default images

Kratkoročni krediti, sa rokom otplate do godinu dana, odobravaju se za pripremu proizvodnje i nabavku repromaterijala za ratarsku, povrtarsku i stočarsku proizvodnju.

Kredit se otplaćuje jednokratno, po isteku perioda korišćenja, osim kredita za finansiranje proizvodnje mleka, gde je otplata mesečna. Krediti za pripremu proizvodnje i nabavku sirovina za setvu otplaćuju se u jednoj rati, godinu dana nakon odobravanja, a efektivna kamatna stopa iznosi 12,66 odsto godišnje.

Dugoročni krediti za podizanje plastenika, staklenika, kupovinu mehanizacije, stoke i sistema za navodnjavanje odobravaju se bez učešća i depozita, sa rokom otplate do sedam godina, uz mogućnost počeka do tri godine i efektivnu kamatnu stopu od 8,62 odsto godišnje.

Komercijalna banka odobrava i dugoročne kredite za kupovinu zemljišta, sa rokom otplate do 15 godina, uz učešće od 20 odsto i efektivnu kamatnu stopu od 7,68 odsto godišnje.

Iznos kredita zavisi od namene i kreditne sposobnosti zajmotražioca i određuje se na osnovu visine 50 odsto ukupnog prihoda umanjenog za ukupna zaduženja. U saopštenju se navodi da za obezbeđenje kredita do pet hiljada evra potrebna menica korisnika kredita i jedan žirant, dok je za kredite veće vrednosti neophodna hipoteka ili zaloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: