U FAP-u 500 radnika višak

Tokom ove ili naredne nedelje očekuje se raspisivanje tendera za prodaju Fabrike automobila iz Priboja.

Izvor: FoNet, Tanjug

Ponedeljak, 02.04.2007.

14:20

Default images

Konsultanti koji su radili pripremu FAP-a za privatizaciju, predočili su da u FAP-u ne treba da ostane više od 800 radnika, rekao je Mirko Stojović generalni direktor FAP-a.

"FAP prema trenutnoj proizvodnji ima nedovoljno angažovane kapacitete, ali zajedničko razmišljanje menadžmenta i sindikata je, ne samo zbog FAP-a, nego i socijalnog statusa radnika i kompletno teške ekonomske situacije u pribojskoj opštini, da ipak treba da zadržimo radnike dok se ne dođe do nekog boljeg posla", kaže Stojović.

Prema pokazateljima Poslovnog udruženja proizvođača drumskih vozila Srbije, godišnje je Srbiji potrebno oko 120 hiljada putničkih, 15 hiljada komercijalnih i osam hiljada privrednih vozila. Prema strategiji razvoja auto-industrije ovog udruženja, oko 40 odsto potreba može se zadovoljiti domaćom proizvodnjom.

"Ali, potrebno je još mnogo godina da domaća auto-industrija dostigne rezultat iz 1989. godine, kada je u ukupnoj industrijskoj proizvodnji učestvovala sa 50 odsto i kada je proizvedeno 400 hiljada vozila. Među visokotiražnim proizvođačima bio je i pribojski FAP, koji sada kao i većina preduzeća u Srbiji čeka novog vlasnika", rekao je Stojović.

Jagodinsku "Budućnost" napušta 84 radnika

Jagodina - Fabriku građevinske stolarije i ambalaže "Budućnost" u Jagodini uskoro će napustiti 84 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, saopšteno je Tanjugu u toj firmi.

Ti radnici će na ime zaostalih plata od jula prošle godine, doprinosa i otpremnina dobiti ukupno 31.500.000 dinara. 

Zamenik direktora "Budućnosti", koja sada ima 103 zaposlena, Dejan Milić je objasnio da je do otpuštanja radnika moralo doći, jer dosadašnji proizvodni program nije imao prođu na tržištu tako da će biti uveden novi program koji zahteva i nove stručne kadrove.       

Milić smatra da će početkom isplate prestati i štrajk radnika u "Budućnosti" koji je uveden 14. marta zbog toga što novi vlasnik - firma "Metalka Majur", koja je jagodinsku fabriku kupila u julu prošle godine, nije isplatila zaostale plate i doprinose.

Radnici "Budućnosti", koja je svojeveremeno bila renomirani proizvođač ambalaže za kablove, stupili su u štrajk i zbog toga što novi vlasnik nije obezbedio dovoljno posla, ni otpremnine za radnike koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: