Potpisivanje izjave o naftovodu

Sutra potpis na ministarsku izjavu za izgradnju naftovoda Konstanca-Trst, vrednosti od oko dve milijarde dolara.

Izvor: B92

Nedelja, 01.04.2007.

21:20

Default images

Ministri energetike Srbije, Rumunije, Hrvatske, Slovenije i Italije potpisaće u utorak, 3. aprila u Zagrebu ministarsku izjavu i time dati podršku realizaciji projekta izgradnje naftovoda Konstanca-Trst.

Ministarska izjava biće prvi dokument koji će omogućiti rad na razvoju projekta izgradnje Panevropskog naftovoda, najavio je ranije pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Slobodan Sokolović.

Vrednost izgradnje naftovoda dugog 1.319 kilometara procenjena je na oko dve milijarde dolara.

Sokolović je naveo da je značaj ministarske izjave u tome što se posle trogodišnjeg pregovaranja vlada pet zemalja, ulazi u završnu fazu u kojoj se očekuje intenzivan rad na pripremi neophodnih dokumenata za otpočinjanje izgradnje.

Kako je istakao, završetak Panevropskog naftovoda, važnog za snabdevanje evropskog tržišta naftom iz Kaspijskog regiona, očekuje se posle 2011. godine.

Potpisivanje ministarske izjave obaviće se u okviru Foruma pod nazivom "Jugoistočna Evropa - energetski most izmedju Ruske Federacije, Mediterana, Kaspijskog i srednjoistočnog područja i Evropske unije".

Forum u Zagrebu održava se u okviru jednogodišnjeg predsedavanja Hrvatske Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, a osim evropske energetske sigurnosti, tema će biti i energetski projekti u regionu i mogućnosti investiranja u energetsku industriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: