EPS ulaže 3,2 milijarde € u razvoj

Elektroprivreda Srbije (EPS) planira da do 2010. investira 3,2 milijarde evra u izgradnju novih kapaciteta i obnovu postojećih

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2007.

14:15

Default images

Pomoćnik direktora Direkcije EPS-a za investicije i razvoj Slobodan Mitrović naveo je da su najveći investicioni projekti završetak izgradnje Termoelektrane (TED) "Kolubara B", izgradnja trećeg boloka TE "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, kao i obnova Panonskih termoelektrana-toplana.

Izgradnja novih proizvodnih kapaciteta planirana je u saradnji sa strateškim partnerima, rekao je on na okruglom stolu na Savetovanju energetičara na Zlatiboru, ali nije naveo kada će biti raspisani tenderi za njihov izbor.

Mitrović je istakao da će investicije biti moguće samo ako cena struje do 2012. godine bude veća od sedam evro centi po kilovat satu.

Prema njegovim rečima, do 2015. godine EPS će uložiti i 1,2 milijarde evra u projekte zaštite životne sredine.

Predsednik Upravnog odbora Rudnap grupe-MIN Toplogradnje Slobodan Babić kritikovao je državu zbog neusvajanja strategije privrednog razvoja i ocenio da bez nje nema ni realizacije strategije razvoja enegetike, velikih investicija u tu oblast, upošljavanja domaće energo-mašino gradnje i novog zapošljavanje u Srbiji.

On je rekao da cena struje mora biti ekonomska, uz ocenu da poskupljenje jednog kilova sata struje za jedan cent donosi EPS-u prihod od 350 miliona evra godišnje.

Babić je istakao da od načina prinatizacije EPS-a zvisi i privredni razvoj Srbije i ukazao da bi većinsko državno vlasništvo omogućilo državi da i dalje ima uticaj na razvoj privrede.

Na savetovanju koje se završava sutra, učestvuje oko 400 stručnjaka iz Srbije i inostranstva, a biće predstavljeno 100 radova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: