Kanadski Nortel dolazi u Srbiju

Kanadska telekomunikaciona kompanija "Nortel" otvoriće u Srbiji do kraja godine svoj centar za podršku i razvoj.

Izvor: Beta

Sreda, 28.03.2007.

14:48

Default images

Na Godišnjoj konferenciji kanadskih investitora u hotelu "Hajat" direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Jasna Matić je istakla da će SIEPA budućoj vladi Srbije predložiti program animiranja mlađe populacije u dijaspori, koja je u poslednjih 20 godina u velikom broju otišla u Kanadu.

Prema njenim rečima, ti ljudi, iako bez velikog kapitala, imaju menadžerske pozicije i uticaj, i mogu da lobiraju u svojim firmama za Srbiju kao potencijalnu investicionu destinaciju.

Matićeva smatra da je takav vid angažovanja neophodan, jer je praksa pokazala da su se mnoge dosadašnje investicije u zemlju realizovale zato što je neko iz dijaspore lobirao i isticao Srbiju kao dobro mesto za ulaganje.

Ulaganja Kanade u Srbiju, kako je navela, do sada je bilo neznatno (2005. godini oko 150 miliona dolara), ali je izrazila očekivanje da će prva razmena informacija o mogućnostima investiranja u Srbiju značiti početak njegovog intenziviranja.

Matićeva je kazala i da trenutno nekoliko investitora iz inostranstva čeka na formiranje nove vlade, jer nemaju s kime da razgovaraju, ali nije precizirala o kojim kompanijama se radi, kao ni iznos potencijalnih ulaganja.

Zbog čekanja na formiranje nove vlade država gubi, rekla je Matićeva, ali nije navela o kolikoj sumi se radi.

Inače, tema konferencije, koja se prvi put za šest godina održava izvan Kanade, je "Poslovne mogućnosti za kanadske investitore na teritoriji Zapadnog Balkana".

Više od 70 poslovnih lidera iz regiona i 20 iz Kanade razmatraju mogućnosti za investiranje u poljoprivredu i proizvodnju hrane, nekretnine i turizam, elektroprivredu i rudarstvo, telekomunikacije i informacionu tehnologiju i bankarstvo i finansije u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji. 

Na skupu učestvuju kompanije "Dandi prešes metals" (Dundee Precious Metals), "Nortel", "Gabriel resorsis" (Resources), "Bankers Petroleum" i "Trigranit development korporejšn" (Corporation).

Prisutni su i predstavnici kompanija "Prajsvoterhauskupers" (PriceWaterhouseCoopers), "Eksport development Kanada" (Export Development Canada), kao i Evropske banke za obnovu i razvoj, dok će se od firmi iz Srbije predstaviti, između ostalog, "Grand kafa", "Polimark", "Komtrejd" (Com Trade).

Organizatori konferencije su Mank centar za Međunarodne studije na Univerzitetu u Torontu, firma "Dandi prešs metals", Ministarstvo za spoljne poslove i međunardonu trgovinu u Kanadi i Ambasada te zemlje u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: