Struja ne poskupljuje pre 1. juna?

Ministarstva energetike i trgovine izneli su različite stavove o tome da li će struja do poskupi od 1. aprila ili od 1. juna.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2007.

09:15

Default images

Dok u ministarstvu energetike kažu da je korekcija cene struje moguća od 1. aprila, u ministarstvu trgovine navode da se to neće dogoditi pre 1. juna. U Elektroprivredi Srbije rečeno je za B92 da su oni podneli zahtev da struja poskupi za 21 odsto.

U EPS-u kažu da su oni još sredinom februara podneli zahtev da računi za struju građana budu veći za 15 odsto, odnosno u proseku za 21 odsto. Ta računica urađena je prema postojećoj metodologiji, odnosno nisu ni čekali primenu novog tarfinog sistema.

Novi način obračuna cene struje predviđa da pre nego što Vlada odobri poskupljenje, Agencija za energetiku analizira opravdanost tog povećanja na osnovu troškova EPS-a.

Momčilo Cebalović, direktor Centra za odnose sa javnošću EPS-a, kaže da se “po odluci UO EPS-a kao datum početka primene novih cena pominje 1. mart, a ne 1. april, koji se u javnosti pominje kao datum do kada će se neke saglasnosti dobiti. Mi smo očekivali da će biti 1. april, ali odluke o saglasnosti još uvek nema tako da ćemo videti koji će to dan biti, ali odluku o poskupljenju donosi Vlada tek kada se nadležna ministarstva usaglase oko procene”.
A nadležna ministarstva različito tumače odlaganje primene novog tarifnog sistema. Kada će se poskupljenje struje dogoditi i u kolikom procentu, odlučiće Vlada na predlog EPS-a, kažu u ministarstvu energetike.

Portparol ministarstva energetike Željko Martinović smatra da “EPS može da traži korekciju cene električne energije, tim pre što je cena najniža u regionu i predstavlja veliki problem za funkcionisanje unutar samog sistema Elektroprivrede. Primena tarifnih sistema nije barijera da se formira cena električne energije, kao što se formirala i predhodnih godina”.

Srđan Srećković, pomoćnik ministra za trgovinu, objašnjava da je “Vlada Srbije pre više od mesec dana dala saglasnost za novi tarifni sistem koji je predložila Agencija za energetiku, ali je njegova primena odložena sa 1. aprila na 1. jun. To znači da do 1. juna neće biti povećanja cene električne energije”.

Srećković smatra da vlada neće dozvoliti da struja od 1. juna poskupi 21 odsto , koliko traži EPS, jer to “nije usklađeno sa predviđenim rastom bruto domaćeg proizvoda  i inflacijom od 7 odsto”. Inače, da bi struja poskupela 1. aprila, već na sutrašnjoj sednici Vlade trebalo bi da se donese takva odluka.

AERS zatražio odlaganje primene tarifnog sistema za struju

Agencija za energetiku Srbije (AERS) zatražila je od Vlade Srbije da odloži primenu novog tarifnog sitema za obračun cene struje do 1. juna ove godine, rečeno je danas agenciji Beta u toj Agenciji.

Kako je navedeno, očekuje se da Vlada na sutrašnjoj sednici prihvati taj zahtev, čime bi se primena novog tarifnog sistema odložila za dva meseca.

U AERSU su objasnili da je odlaganje zatraženo pošto ne postoje uslovi da tarifni sisteme stupi na snagu, jer Elektroprivreda Srbije (EPS) do danas nije podnela Agenciji predlog cene struje obračunate po novoj metodologiji.

Prema ranijim najavama, novi tarifni sistem za obračun cene struje trebalo je da počne da se primenjuje od 1. aprila kada se očekivalo i poskupljenje struje za oko 20 odsto.

Ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov izjavio je sinoć da cena elekrične energije u Srbiji mora da se koriguje, ali nije precizirao kada će i za koliko struja poskupeti.

Novi tarifni sistem, kako je ranije rečeno, za gradjane neće doneti mnogo novina, osim što će na računu biti posebno navedena cena za svaku pojedinačnu uslugu proizvodnje, prenosa i distribucije, a biće uvedene i dve nove stavke - snaga i naknada za merno mesto.

Tarifni sistem za prenos struje omogućava po prvi put kvalifikovanim kupcima da nabavljaju električnu energiju od različitih snabdevača i posebno plaćaju prenos i transport po regulisanim, javnim cenama, što će omogućiti otvaranje tržišta i unapredjenja konkurentnosti.

Kako je Beti rečeno, AERS je usvojio predlog cene transporta nafte naftovodima koje je uradilo preduzeće "Transnafta" na osnovu metodologija i tarifnih sištema Agencije.

Potpisivanje deklaracije o izgradnji naftovoda u utorak

Zlatibor - Srpski ministar rudarstva i energetike potvrdio je da će u utorak , 3. aprila, u Zagrebu biti potpisana ministarska deklaracija o izgradnji panevropskog naftovoda od rumunske luke Konstanca do Trsta u Italiji.

Ta deklaracija biće izraz političke volje pet vlada zemalja (Rumunija, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Italija), koje će učestvovati u izgradnji naftovoda, rekao je ministar na otvaranju tog savetovanja.

Naumov je naglasio da će u Zagrebu biti potpisana deklaracija da se ugovor o energetskoj zajednici zemalja jugoistočne Evrope, koji se trenutno odnosi na električnu energiju i gas, proširi i na naftni sektor.

Organizator tog stručnog skupa, na kome učestvuje veliki broj domaćih i inostranih stručnjaka, je Savez energetičara Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva nauke i zaštite životne sredine, Privredne komore Srbije, EPS-a, NIS-a i Elektromreže Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: