DIN obustavio proizvodnju za CG

Duvanska industrija Niš u sastavu kompanije Filip Moris, obustavila je proizvodnju cigareta za tržište Crne Gore.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 06.02.2007.

15:19

Default images

Rukovodstvo DIN-a je ranije najavljivalo da će, ukoliko se postojeći akcizni tretman cigareta u prometu sa Crnom Gorom ubrzo ne izmeni, biti primorano da obustavi proizvodnju za crnogorsko tržište.

"Još od januara 2006. godine DIN je izložen plaćanju dvostruke akcize na cigarete koje prodaje na crnogorskom tržištu, tako da je u obavezi da plati akcizu i u Srbiji i u Crnoj Gori. Stoga, prodaja cigareta na crnogorskom tržištu DIN-u stvara gubitke", saopšteno je tada iz DIN-a. Predsednik sindikata Nezavisnost u DIN-u Slavoljub Đokić kaže da je "menadžment fabrike zbog dvostrukog oporezivanja između Srbije i Crne Gore prekinuo proizvodnju cigareta u niškoj fabrici namenjenih crnogorskom tržištu".

Predstavnici tri sindikata Duvanske industrije Niš u sastavu kompanije Filip Moris apelovali su na Vladu Srbije da izmenama carinske i poreske politike, pre primene CEFTA sporazuma, spreči izmeštanje dela proizvodnje iz te fabrike.

Kompanija Filip Moris najavila je izmeštanje dela proizvodnje internacionalnih brendova cigareta iz Srbije zbog CEFTA sporazuma, a direktor DIN-a Euđenio Sidoli je tada rekao da će "nas na to naterati nemogućnost da iz Niša razvijamo proizvodnju, izvoz i poslovanje pod uslovima koji su bili razlog dolaska kompanije Filip Moris u Niš".
Internacionalni brendovi èine polovinu proizvodnje DIN-a
"Ako dođe do izmeštanja, proizvodnja DIN-a će biti prepolovljena, nastaće znatan višak radne snage, a o novim i većim investicionim ulaganjima ne bismo mogli ni da razmišljamo", kaže predsednik sindikata Nezavisnost u DIN-u Slavoljub Đokić.

Predsednik ASNS Sindikata duvanske privrede Dejan Janićijević je kazao da internacionalni brendovi cigareta, čija bi proizvodnja mogla biti izmeštena iz Niša, čine 50 odsto proizvodnje DIN-a. "Tražimo od vlade da preispita poresku politiku i carinske stope, kako bi bili ravnopravni na tržištu. Srbija bi, u slučaju potpisivanja CEFTA sporazuma bez ikakvih izmena, imala gubitak od osam dinara po paklici cigareta uvezenih iz Hrvatske koje bi za toliko bile jeftinije nego sada", rekao je Janićijević.

Sada je, kako je naglasio predsednik samostalnog sindikata Goran Vidojević, na potezu Vlada Srbije koja treba "da zaštiti domaće tržište kao što su učinile sve zemlje u okruženju" i dodao da je "Evropska unija dala saglasnot da se povećaju carine na uvoz cigareta".

Sindikalci su ocenili da bi u julu mogla da bude izmeštena proizvodnja cigareta iz Niša, ukoliko bi sporazum CEFTA bio ratifikovan bez ikakvih izmena u poreskoj i carinskoj politici Srbije.

Predstavnici sindikata su podsetili da im je Vlada ugovorom o prodaji DIN-a garantovala da će proizvodnja biti očuvana i uvećana, da će zarade srazmerno rasti, da neće biti tehnološkog viška i da će biti novih investicija. U DIN-u trenutno radi oko 1.500 radnika, a prihodi budžeta Srbije od dažbina koje plaća ta fabrika čine šest odsto ukupnih budžetskih uplata.

Sekulović: Moguć dogovor

Problemi sa duvanskom industrijom zbog CEFTA-e se nastavljaju
Državni sekretar Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom Vlatko Sekulović kaže da je uveren da duvanske kompanije neće izmeštati proizvodnju iz Srbije pošto postoji mogućnost dogovora države i proizvođača cigareta.

"Srbija će tražiti da se u okviru sporazuma CEFTA omogući ravnopravan pristup proizvodima od duvana na tržištima zemalja članica te slobodne trgovinske zone", kazao je on. Dogovor države i proizvođača cigareta u Srbiji je moguć, tako da ne bi trebalo da dođe do izmeštanja proizvodnje iz Niša u Rumuniju, koju je najavila kompanija Filip Moris.

Prema njegovim rečima, za mesec dana bi trebalo da bude utvrđena nova politika države prema proizvodnji i preradi duvana do 2012. godine. "Strategija bi trebalo da donese povećanje proizvodnje duvana i cigareta i porast izvoza cigareta", istakao je Sekulović, ali nije precizno rekao kakve su konkretne mere u pitanju, već samo da će one omogućiti bolje uslove poslovanja za domaću duvansku industriju.

Direktor Poslovne zajednice za industrijsko bilje Srbije Olga Čurović izjavila je da bi država prvenstveno trebalo da zaštiti domaće primarne proizvođače duvana i dodala da bi se "zaštitom primarnih proizvođača duvana izašlo u susret i velikim stranim kompanijama koje posluju u Srbiji, kao što su BAT i Filip Moris".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: