Porez na dohodak - limit 1,1 milion

Rok za podnošenje prijave poreza na dohodak građana za prošlu godinu je 15. mart 2007. godine.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 05.02.2007.

17:18

Default images

Menadžer za odnose sa javnošću Poreske uprave Branislav Marićić kaže da "obavezu da podnesu poresku prijavu radi utvrđivanja poreza na dohodak građana ostvaren u prošloj godini imaju fizička lica koja su u 2006. godini ostvarila dohodak tri puta veći od prosečne godišnje zarade isplaćene u Srbiji".

To su, kako je naveo, svi građani koji su u prošloj godini zaradili preko 1.142.820 dinara. Svi oni koji su zaradili do 2,28 miliona dinara plaćaju porez po stopi od deset odsto, dok građani koji su ostvarili prihod preko te sume plaćaju porez po stopi od 15 odsto.

Ukoliko je zarada u 2006. godini iznosila dva miliona dinara od nje se oduzima limit koji iznosi 1.142.820 dinara, kako bi se utvrdila suma koja se oporezuje.

Poreska olakšica odnosno popust od 40 odsto za svakog poreskog obveznika iznosi 152.376 dinara, a za jednog izdržavanog člana porodice ta olakšica je još 57.141 dinar, a ukupni odbici ne mogu da budu veći od polovine prihoda koji se prijavljuje.

Prihodom se smatraju plate, honorari, rente, razne naknade, dok novac dobijen od prodaje akcija ne podleže ovom oporezivanju. Za lica angažovana kod stranih kompanija ili u inostranstvu važe drugačiji limiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: