Crni vrh pun bakra

Nakon godinu dana istraživanja na planini Crni vrh, prvi rezultati u potrazi za ležištima bakra i zlata su veoma ohrabrujući.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 05.02.2007.

09:48

Default images

Istraživanja su vršena na koncesionim poljima "Čoka kuruga", "Tilva njagra" i "Čoka kupjatra", na planini Crni vrh, nadomak Bora, koja obavljaju geolozi kanadske kompanije "Dandi plemeniti metali" iz Toronta.

Razloga za optimizam daju i rezultati istraživanja za crvenim i plemenitim metalima na ostale četiri lokacije u Timočkoj krajini: oko sela Jasikovo, Zlot, Savinac i Tisnica, gde "DPM" ima istražna prava.

“Protekle godine, na 150 kvadratnih kilometara koncesionog prostora na Crnom vrhu, obavljena su aerogeofizička i zemaljska geofizička istraživanja. Svi rezultati su uneti u mape, koje će nam omogućiti da ove godine pristupimo rangiranju najperspektivnijih prostora za nastavak detaljnih geoloških istraživanja”, kaže Lorens Marsland, potpredsednik "DPM".

Kanadska kompanija je prošle godine u geološka istraživanja investirala više miliona evra i, po podacima Ministarstva rudarstva i energetike, lider je po obimu ulaganja u ovu oblast u Srbiji.

“Prema našim očekivanjima, za dve godine imaćemo kompletnu sliku o geološkim potencijalima ovog kraja, na osnovu kojih će biti potpuno jasno da li na Crnom vrhu postoje ekonomična nalazišta bakra i zlata. Ukoliko do otvaranja rudnika dođe, to bi značilo veliko investiranje u ovaj kraj. Jer, za otvaranje najmanjeg ležišta bakra potrebno je obezbediti do 200 miliona dolara", naglašava potpredsednik "DPM". 

Međutim, za puštanje u rad rudnika srednje veličine neophodno je uložiti bar tri puta veću sumu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: