NLB i Triglav stvaraju holding?

Nova ljubljanska banka i Triglav osiguranje bi trebalo da po uzoru na Rajfajzen stvore veliki finansijski holding NLB Triglav.

Izvor: Poslovni.hr

Ponedeljak, 22.01.2007.

16:26

Default images

Ustanovljavanjem holdinga NLB Internešnel banci bi bila oduzeta sva njena inostrana ulaganja, a strateški vlasnik iz Belgije, bankarska grupa KBC bi dobila mogućnost da svoj udeo poveća do 49 odsto, ali bez mogućnosti uticanja na odluke.

KBC je još pre više od pola godine odlučio da odustane od daljeg bavljenja NLB-om, a prema tadašnjim najavama, trebalo je i da smanji svoj vlasnički udeo od 34 odsto. Ipak, zbog dobrih rezultata banke u prošloj godini, ponovo su odlučili da zauzmu važniju ulogu u poslovanju NLB-a.

Takođe, u holding bi sa svojim kapitalom ušlo i niz zainteresovanih slovenačkih ulagača. Ipak, postavlja se pitanje postoji li među slovenačkim kompanijama dovoljno kapitala i ima li opravdanosti ovog projekta ili je reč o još jednom potezu vlade koja onemogućava ozbiljniji pristup u svoj bankarski sektor stranim bankarskim grupama.

Država bi teoretski za kontrolu nad NLB-om pored holdinga slovenačkih kompanija trebalo da ima najmanje 25 odsto deonica banke, što znači da bi od sadašnjih gotovo tri i pol miliona deonica mogla da proda milion i po pod kontrolom paradržavnih fondova Kad i Sod. Holding slovenačkih kompanija, među kojima se spominju KD Grupa, Pivovarna Laško, Istrabenc i, naravno, Triglav, bi za ostatak deonica trebalo da skupi gotovo 530 miliona evra ako deonice ne dobiju sa popustom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: