Garancijski fond - razvojna banka

Direktor Garancijskog fonda Vojvodine Goran Vasić izjavio je da je budućnost tog fonda da postane razvojna banka.

Izvor: B92

Utorak, 19.12.2006.

17:17

Default images

Vasić je kazao da će ova institucija u sledećoj godini uspostaviti saradnju sa regionalnim fondovima u zemljama i regijama Evropske unije, u kojima fondovi sa javnim kapitalom imaju razvojnu i neprofitnu funkciju.

"Cilj nam je da pomažemo strateške privredne procese", rekao je Vasić i dodao da će saradnjom sa inostranim fondovima biti obezbeđeno i lakše usvajanje međunarodnih standarda. On je podsetio da je preko Garancijskog fonda u protekle tri godine nabavljeno 300 traktora i 11.000 tona mineralnih đubriva. Fond je dao i 18 garancija za kredite podrške malim i srednjim preduzećima u Vojvodini u ukupnom iznosu od 76 miliona dinara

Garancijski fond su osnovali pokrajinska Skupština i Izvršno veće Vojvodine sa ciljem da olakša i unapredi položaj malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednika i farmera. Fond kreditima podržava projekte u poljoprivredi, proizvodnji hrane i drugim oblastima proizvodnje, a raspolaže finansijskom aktivom od 8,2 miliona evra. Garancijski fond posluje kao neprofitna institucija, a finansira se iz pokrajinskog budžeta i od privatizacije.
Garancijski fond Vojvodine je u protekle tri godine obezbedio ukupno 290 garancija za povoljne kredite poljoprivrednicima i privatnim preduzetnicima u ukupnom iznosu od oko 10,3 miliona evra, izjavio je direktor Fonda Goran Vasić.

Istakavši da se u 2007. godini planira još veća aktivnost i značajna dokapitalizacija Fonda, on je naglasio da je sadašnji garancijski potencijal Fonda veći od 15 miliona evra. Već od 1. februara 2007. godine biće raspisan novi konkurs za nabavku mineralnih đubriva po povoljnim uslovima, na koji će moći da se prijave i individualni poljoprivredni proizvođači, a Fond će konkursom odabrati i proizvođače đubriva kako bi se obezbedio potreban kvalitet.

Saradnja sa Inistitutom evropskih regija

Direktor Kancelarije za evropske poslove Vojvodine Predrag Novikov razgovarao je u Salcburgu sa predsednikom Instituta evropskih regija (IRE) Francom Šausbergerom o proširenju saradnje.

Šausberger se založio da se organizuje poseta privrednika iz Salcburga Vojvodini, kako bi se razmotrile mogućnosti investiranja, a kao ključni preduslov investiranja je istaknuta infrastruktura i tu država treba da pomogne strane investicije.

Vojvodina se u IRE učlanila avgusta, a u taj institut uključeno je ukupno 45 evropskih regija, među kojima su i nemačke pokrajine Baden-Virtemberg i Bavarska, italijanski Južni Tirol, belgijska Flandrija, hrvatske županije Istra, Virovitica i Varaždin, češki Plzen, austrijske Tirol, Gornja i Donja Austrija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: