Tri miliona evra za struju na KiM

Vlada Srbije će obezbediti tri miliona evra mesečno za struju koju utroše srpska domaćinstava na Kosovu i Metohiji.

Izvor: B92

Utorak, 19.12.2006.

10:39

Default images

Šef Ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju Nenad Popović izjavio je da bi problem snabdevanja strujom mogao da bude rešen do Nove godine.

Popović je naglasio da je dogovaranje o tome sa UNMIK-om specifično i ukazao da se elektroenergetska situacija na Kosovu svaki dan menja, da se ne znaju proizvodni kapaciteti tamošnjih termoelektrana.

"Ako se situacija sa prozvodnjom struje promeni i ako bude problema sa uvozom, mi smo spremni da isporučimo elektroenergiju na Kosovo", rekao je Popović.

Vlada Srbije je ranije nudila UNMIK-u da u vidu humanitarne pomoći svakog meseca za sredine u kojima žive Srbi obezbedi po 50 miliona kilovat časova električne energije.

Predstavnici UNMIK-a su izjavili da će Srbija platiti račune za struju koju zimus bude utrošilo 30.000 srpskih domaćinstava na Kosovu. Oni su naveli da bi taj sporazum trebalo da bude potpisan ove nedelje dana i da će to Vladu Srbije koštati oko 10 miliona evra.

Strategija za dugoročni razvoj srpskih mesta na Kosovu

Ekonomski tim za Kosovo i Metohiju i jug Srbije utvrdio je Strategiju dugoročnog ekonomskog razvoja srpske zajednice u pokrajini radi unapređenja kvaliteta njenog života i zaustavljanja iseljavanja.

"Ovo je prvi put da postoji ovakav dokument za KiM i ja sam uveren da će sve te birokratske prepreke koje očekujemo biti prevaziđene jednom zaista pozitivnom kampanjom, jednim interaktivnim pristupom", rekao je Nenad Popović.

On je izrazio uverenje da će strateškim ciljevima - smanjenjem siromaštva, povećenjem životnog standarda i sprečavanjem iseljavanja građana sa Kosova i Metohije, biti omogućeno da se ostvari jedan održivi ekonomski razvoj u pokrajini.

"Osim razvoja infrastrukture prioritet je razvoj obrazovanja, pogotovu univerziteta i održivost sa privredom. Treći osnovni segment je razvoj malih i srednjih preduzeća kao osnov za zapošljavanje a ovde smo specijalno obradili zapošljavanje žena što je na vrlo niskom nivou na KiM", istakao je Popović.

Dodao je da je četvrti prioritet stvaranje uslova za investiranje.

"Prema našim procenama, za sledeću godinu suma od oko 70 miliona evra bi dala odličan podstičaj ekonomskom razvoju. Ako računamo da imamo 32,6 miliona iz Nacionalnog investicionog plana, trebalo bi nabaviti još 40 miliona evra kako bi razvoj bio uspešan", kazao je Popović.

Ekonomski tim je usvojio i Strategiju dugoročnog ekonomskog razvoja juga Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: