Izgradnja prve vetrenjače u Inđiji

Opština Inđija i austrijsko-srpsko preduzeće "Re-enerdži" potpisali su ugovor o izgradnji prve vetrenjače u Srbiji, na području inđijske opštine.

Izvor: Beta

Utorak, 01.08.2006.

15:12

Default images

Generalni direktor "Re-enerdžija" Veljko Janković rekao je prilikom potpisivanja ugovora da će vetrenjača biti izgrađena na izlazu iz Beške, pored autoputa Novi Sad-Beograd, a da je vrednost investicije milion i po evra, a snaga vetrenjače biće jedan megavat.

Na tom lokalitetu biti postavljeno još vetrenjača, a zatim i na drugim lokacijama na području inđijske opštine, kako bi se organizovao vetropark ukupne snage od oko 25 megavata i precizirao da jedan vetrogenerator može da obezbedi električnu energiju za oko 1.600 domaćinstava.

Janković kaže da u Inđiji "možda nisu najpovoljniji vetrovi, ali je najbrža opštinska administracija u jugoistočnoj Evropi presudila da se upravo na tom prostoru postave prve vetrenjače u Srbiji, kao buduće tehnologije u proizvodnji energije".

Direktor Direkcije za izgradnju opštine Inđija Uroš Ćuruvija smatra da će vetrenjače imati i promotivni karakter, kao atrakcija za turiste.

U Inđiji je potpisan i ugovor kojim je nemačka kompanija Henkel kupila građevinsko zemljište za izgradnju fabrike građevinskih lepkova. Direkcija za izgradnju opštine Inđija će lokaciju kompletno infrastrukturno opremiti, a investitor će početi izgradnju kompleksa 15. avgusta na dva hektara.

Samo u izgradnju fabrike, ne računajući njeno opremanje, biće uloženo 4,7 miliona evra. Početak proizvodnje lepka je predviđen za mart 2007. godine, a fabrika će, kako je naveo direktor Henkel Jugoslavije Nenad Vučinić, zaposliti 70 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: