Reagovanja na kupovinu Mobi 63

Norveški Telenor potpisao je u Vladi Srbije ugovor o kupovini srpske kompanije za mobilnu telefoniju Mobi 63. Ugovor su potpisali direktor Telenora za centralnu i istočnu Evropu Jan Edvard Tigesen i ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić. Fotografije pogledajte ovde.

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2006.

15:32

Default images

Na jučerašnjoj aukciji, na kojoj je početna cena bila 1,373 milijarde evra, Telenor je kupio Mobi 63 za 1,513 milijardi evra. Konkurent Telenoru bio je austrijski Mobilkom.

"Cena koju je Telenor platio za preuzimanje srpskog mobilnog operatera je do sada najveća strana investicija u Srbiji", rekao je ministar Dinkić posle potpisivanja kupoprodajnog ugovora i dodao da mu je to najdraži ugovor koji je potpisao za proteklih pet godina, jer se radi o najvećoj inostranoj investiciji u Srbiji.

Novac kojim je kupljen Mobi 63 može se meriti tromesečnom neto zaradom svih zaposlenih u Srbiji, izjavio je Dinkić i dodao: "Verovao sam da će biti više 1,1 milijarde. Lično sam priželjkivao 1,3 milijarde, ali ovo je iznad mojih očekivanja".

On kaže da će državi Srbiji, kao većinskom vlasniku Mobija 63, Telenor do kraja avgusta islatiti 1,155 milijardi evra, dok će ostatak od prodajne cene pripasti austrijskom konzorcijumu koji je od Bogoljuba Karića otkupio udeo u kompaniji Mobtel, čiju opremu i korisnike je preuzeo Mobi 63.
Budžet Srbije je, prema njegovim rečima, dobio šest puta više novca nego što je nudio austrijski konzorcijum, na čelu sa Martinom Šlafom, u pregovorima o preuzimanju državnog udela u Mobtelu.

Dinkić kaže da će sav novac od prodaje nekadašnjeg Mobtela biti upotrebljen za investicije. Boljitak će tako osetiti svi građani Srbije jer će biti obezbeđeni privredni rast, povećanje zaposlenosti i brz napredak Srbije, rekao je Dinkić.

"Prihod od 320 miliona evra je neporeski prihod na ime izdate druge licence. Od ostatka novca, 30 odsto ide austrijskom konzorcijumu, a 70 odsto u budžet. Budžet dobija 1,155 milijardi evra. a ostalo ide austrijskom konzorcijumu", objašnjava Dinkić.

Tigesen je najavio da će korisnici usluga Mobija 63 za isti novac dobijati bolje usluge, da će cene biti konkurentne, kao i da će ta kompanija postati najbolji mobilni operater u regionu i da je Telenor platio razumnu cenu jer je to "investicija za budućnost". On je naglasio da je cena akcija Telenora porasla nakon kupovine Mobija 63.

Ministar privrede Srbije Predrag Bubalo je rekao da je za srpsko tržište od velikog značaja dolazak Telenora, koji je po broju korisnika deset puta veći od Mobilkoma, drugog učesnika na aukciji za kupovinu Mobija 63.

"Na tržištu mobilne telefonije u Srbiji nakon dolaska Telenora ništa neće biti isto", rekao je Bubalo, dodajući da drugi srpski mobilni operater, kompanija Telekom Srbija, odmah treba da se prilagođava konkurenicji.

Država, kako su potvrdili Dinkić i Bubalo, do 2010.godine neće prodavati Telekom, ali je spremna da ukoliko neka kompanija pokaže interes, odmah rapiše tender za treću licencu za mobilnu tefefoniju. Početna cena za tu licencu biće 320 miliona evra.
Vlahović: "Dobar posao, dobra cena"

Bivši ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović kaže za B92 da je Vlada napravila dobar posao.

"To govorim pre svega sa aspekta prihoda koje će Srbija dobiti, sa aspekta da su učestvovale tri renomirane kompanije, data je puna potvrda kredibiliteta transakcije, a pokazalo se da je i ova vlada sposobna da organizuje javne transakcije gde su unapred definisana pravila igre", kaže on.

"Verujem da će taj novac otići u investicije jer je neophodno podizanje nivoa infrastrukture da bi zemlja postala što privlačnija za strane ulagače i investitore. To može da uradi samo država, a nadam se da te investicije neće biti iskorišćene u dnevnopolitičke svrhe. Sigurno je da taj novac ne sme otići u potrošnju", kaže Vlahović.

DSS: Pozitivan signal za strane investitore

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović rekao je da je prodaja Mobija 93 Telenoru pozitivan signal za ostale strane investitore da ulažu u Srbiju. "Ta investicija pokazuje da norveška kompanija veruje u političku stabilnost u Srbiji, da se država približava Evropskoj uniji, da ide napred i da se ovde dešavaju dobre stvari", rekao je Mladenović.

Parivodić: „Ove godine rekordna strana ulaganja“

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić izjavio je da je prodaja kompanije Mobi 63 norveškom Telenoru za 1,513 milijarde evra najveće strano ulaganje u Srbiji, čime je Norveška izbila na vodeće mesto medju zemljama ulagačima.

"Kada sam, pre oko godinu dana, izjavio da će Srbija izrasti u balkanskog tigra, mnogi su sa sumnjom dočekali moj stav. Telenorova privatizacija Mobi 63 potvrđuje da je vizija bila utemeljena", kaže Parivodić u pisanoj izjavi i navodi da će u septembru biti usvojen Zakon o stranim ulaganjima, "još jedan krupan korak kojim će Srbija postati najprivlačnija zemlja za ulaganje na Balkanu".

"Moje predviđanje da će ove godine investicije dostići 2,5 milijardi biće premašeno, jer sa današnjom investicijom ovogodišnja ulaganja u Srbiju iznose 2,4 milijarde dolara. Lako se može desiti da ove godine dostignemo rekord od tri milijarde dolara stranih ulaganja", izjavio je Parivodić.

Fajnenšel Tajms: Cena nadmašila sva očekivanja

Norveška kompanija Telenor kupila je Mobi 63, čime je u Srbiji obavljen do sada najobimniji privatizacioni sporazum, kojim je pružena podrška poverenju investitora, u jeku postojećih političkih problema, piše londonski Fajnenšel Tajms.

List navodi da je posle osam munjevitih aukcijskih rundi Telenor pobedio regionalnog rivala Telekom Austrija i postao stoprocentni vlasnik srpskog državnog mobilnog operatera, uz desetogodišnju dozvolu za rad.

Pobednička ponuda od 1,51 milijarde evra nadmašila je sva očekivanja, piše Fajnenšel Tajms, prenoseći reči zvaničnika zaduženih za privatizaciju, koji su se nadali da će suma dostići milijardu evra, ali ne i da će biti toliko velika.Srbija još leči političke rane iz prethodne decenije i kaska za susedima u tržišnim reformama. Ali, neki investitori smatraju da je najnaseljenija republika bivše Jugoslavije zrela za strane investicije, u času kada se tržišta bivših komunističkih zemalja hlade, piše Fajnenšel Tajms.
IZIT: Prodaja Mobi 63 neće pogurati inflaciju

Prodaja Mobi 63 norveškom Telenoru neće uticati na skok inflacije, jer je "neko drugi dao pare", procenio je direktor Instituta za tržišna istraživanja Miloje Kanjevac i precizirao da "svaki put kada neko drugi da sredstva, nema inflacije i to ne treba da nas brine".

Prema njegovim rečima, čudno je ipak da se neko veseli što je prodao kazan koji je uvek dobro radio, a koji je neko drugi, vrlo rado kupio.

"Ukoliko se sredstva od te prodaje usmere na pravi način, može doći ipak, do malog skoka inflacije koji će se posle izjednačiti rastom proizvodnje, ali se sa te strane, ne treba plašiti inflacije", zaključio je Kanjevac.

Stamenković: Postignuta dobra cena za Mobi 63

Ekonomista Stojan Stamenković smatra da je prilikom prodaje kompanije Mobi 63 za više od 1,5 milijardi evra postignuta dobra cena, ali da će toliki novac "nesumnjivo izvršiti inflatorni pritisak".

On nije mogao da odredi koliko bi to procentualno moglo da utiče na inflaciju, pošto se ne zna kakav će biti tempo i struktura trošenja, dodajući da su najave o investiranju novca od prodaje Mobi 63 "dosta nejasne".

"Srbiji su investicije potrebne", naveo je on, ali je izrazio bojazan da će se značajan deo novca ipak preliti u potrošnju, "pošto u šta god da se investira, jedan deo ide i na plate zaposlenih".

Stamenković je naveo i da niko nije očekivao da će prilikom prodaje Mobi 63 biti postignuta tolika cena, pošto su se sve procene kretale unutar iznosa od milijardu evra i izrazio zadovoljstvo što su kompaniju kupili Norvežani. SIEPA: "Prodaja Mobija 63 je odlična poruka poslata u svet"

Jasna Matić, direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, o investiciji Telenora kaže da je "Agencija izuzetno zadovoljna što je kupovinom Mobi 063 Telenor postao najveći pojedinačni investitor u Srbiji.

Ovo je odlična poruka koja je poslata iz Srbije pogotovo kada se uzme u obzir da je razvoj telekomunikacione infrastrukture i usluga neophodan uslov za brži oporavak naše zemlje i održanje visokih stopa rasta ekonomije koje beležimo proteklih nekoliko godina.

Opšte je poznato da su skandinavske zemlje globalni lideri u telekomunikacijama i novim tehnologijama uopšte, a kompanija Telenor je jedan od najboljih primera za to. Nema sumnje da će dolazak Telenora na naše tržište podstaći i druge investitore iz Norveške i drugih nordijskih zemalja da počnu da razmatraju mogućnosti za poslovanje i investiranje u Srbiji.

Nije nevažno ni to da je Norveška zemlja u kojoj vladaju izuzetno visoki standardi transparentnosti, poštovanja zakona i dobrog korporativnog ponašanja, kao i da je bila i ostala najveći pojedinačni donator Srbije. Očekujemo da će Telenor dati bitan doprinos uspostavljanju savremenog i transparentnog zakonskog okvira u ovoj za nas izuzetno važnoj oblasti, u kojoj su dugi niz godina vladale ogromne zloupotrebe, čak i kriminal".

Pametna, ali malo preskupa trgovina?

Danski analitičar telekomunikacija Jon Strand smatra da je ova kupovina možda i preskupa, ali ne sumnja u ispravnost Telenorove odluke, jer se dugoročno može popraviti status ostalih firmi koje Telenor poseduje.

"To se uklapa u Telenorovu strategiju. Ono što je interesantno je da će Mobi 63 bezmalo zarađivati više nego sâm Telenor. Srpska firma do sada nije imala profesionalne vlasnike, ali to se ovom kupovinom menja. Sa tehnološke strane Mobi 63 može da dobije mnogo".

Jon Strand dobro poznaje srpsko tržište jer njegova konsultantska firma Strand Consult ima tri klijenta u Srbiji . 

Strand smatra da je način na koji Telenor određuje cene firmi interesantan. "Telenor u ovom slučaju plaća cenu koja odgovara sumi 12-13 godišnjih prihoda, dok je  standardna kalkulacija koju oni upotrebljavaju trogodišnja.  

Veštački podignuta cena

Što se tiče tržišne situacije u Srbiji, Strand smatra da su ponuđeni brojevi veštački podignuti. Pre svega, danski analitičar ne veruje u podatak da su 60 posto stanovnika Srbije korisnici mobilne telefonije.

Treba da se setimo da je Srbija veoma siromašna zemlja. Mnogi imaju veći broj sim-kartica, a mnoge službe se plaćaju unapred. U principu su brojevi veštački povećani. Mislim da je realan procenat korisnika usluga manji od prikazanog, i na to mora da računa i Telenor.

"To je zemlja koja izlazi iz izolacije. Nedavno je prošla kroz rat, krizu i političku nestabilnost. Kada Mobi 63 uđe u saradnju sa profesionalcima koja će funkcionisati, moglo bi biti veoma uzbudljivo", zaključuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: