Neprikosnoveni lider "oživljava" naftu, traži se

Nafta će u naredne dve decenije biti sve veći izvor energije, dok će SAD biti nesporni lider u proizvodnji sirove nafte i gasa.

Izvor: Beta

Utorak, 14.11.2017.

16:37

Neprikosnoveni lider
Foto: Thinkstock

Izveštaj agencije je loša vest za zvaničnike na globalnim pregovorima o klimi u Bonu dok nastoje da nađu načine za smanjenje emisije ugljenih gasova, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Naučnici su ove nedelje saopštili da je emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte ove godine porasla posle tri godine u kojima nije bilo povećanja.

IEA je navela da će proizvodnju nafte podsticati nastavak rasta u industriji. Iako bi solarna energija mogla biti najjeftiniji izvor električne energije, nafta i gas će nastaviti da zadovoljavaju najveći deo potreba za energijom, navela je agencija.

Predviđa se da će potržanja za naftom nastaviti da raste do 2040, dok će potražnja za prirodnim gasom skočiti za 40 odsto.

Veća upotreba električnih automobila neće biti dovoljna da se smanji potreba za naftom, rekao je direktor IEA Fatih Birol.

"Još je prerano da se piše čitulja nafti pošto porast kamionskog saobraćaja, petrohemije, prevoza i avijacije podstiče veću potražnju", rekao je Birol.

Očekuje se da će ukupna potražnja za energijom porasti za 30 odsto do 2040. godine, a da bi mogla biti duplo veća bez napora da se poboljša energetska efikasnost.

Cena nafte je povećana za više od 30 odsto do juna na dvogodišnji maksimum s podacima o snažnijem ekonomskom rastu širom sveta. Analitičari očekuju da neće biti daljeg znatnog povećanja cena pošto raste proizvodnja u SAD.

IEA ima sličan stav, navodeći da očekuje oživljavanje industrije nafte i gasa u SAD koje će postati najveći svetski izvoznik do 2030. godine. Azijske zemlje će biti najveći uvoznici nafte i gasa, s udelom od 70 odsto uvoza do 2040. pošto njihove privrede najbrže rastu.

Aktivisti u borbi za očuvanje životne sredine izrazili su žaljenje zbog predviđanja IEA koja nije uzela u obzir napore zemlja za smanjenje emisija u okviru Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

"Nijedan od njenih osnovnih scenarija za budućnost energije ne daje razumnu šansu da svet izbegne klimatsku katastrofu", rekao je Adam Skot, savetnik u organizaciji Oil Change International.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: