Širom Srbije objekti, neće bagerom kod rođaka

Na hiljade zgrada, kuća i poslovnih prostora izgrađenih bez građevinske dozvole širom Srbije i dalje je jače od zakona.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 13.11.2017.

19:19

Širom Srbije objekti, neće bagerom kod rođaka
Foto: Thinkstock

Čak i tamo gde u opštinskim kasama ima novca za rušenje nelegalne gradnje, lokalna privatna preduzeća, koja se bave poslovima uklanjanja objekata, ne žele to da rade. U Požarevcu, Novom Pazaru i Loznici na tendere se nije javila nijedna firma.

Vlasnici građevinskih preduzeća kao izgovor za odbijanje ovih poslova najčešće navode neprijatnu situaciju u kojoj ne žele da se nađu - da bagere odvezu pred kuću nekog rođaka ili prijatelja.

Gradske vlasti Vranja su proletos započele rušenje bespravno sagrađenih objekata, koje se u prethodnom periodu odvijalo s velikim odugovlačenjima. Jedan od razloga bio je i taj što je takve poslove obavljao ovdašnji “Vodovod”, sa prebukiranim terminima i skromnom mehanizacijom. Stoga je grad raspisao tender na kojem je posao dobila kragujevačka firma “Sloga konstrakšen”. Zanimljiv je zaključak koji je reporteru “Novosti” u nezvaničnom razgovoru predočio jedan od lokalnih činovnika - u gradu gde se svi poznaju, bolje je da objekte ruši neko sa strane nego Vranjanci.

Stojan Rangelov, iz preduzeća “Sloga konstrakšen”, kaže da je taj posao veoma rizičan i da zarada uopšte nije bitna, već je važno da se sačuva živa glava.

"Sve se radi prema propisima. Mi dobijamo nalog inspekcije da srušimo objekat koji je izgrađen bez dozvole, ali to može da se iskomplikuje. Neki koji su došli da ruše su izgubili glavu, i zato se ljudi plaše", napominje Rangelov.

"Problem je što rušite kuću čoveka koji to gleda, a vi ne znate u kakvom je on psihičkom stanju. Nerado prihvatamo takve poslove, jer se bavimo i drugim stvarima", dodaje.

U Požarevcu je do sada za rušenje određeno 7.300 objekata i urađena su dva kvartalna plana, za periode od 1. aprila do 30. juna i od 1. jula do 30. septembra. U njima je za uklanjanje predviđeno oko 50 objekata - dograđeni delovi poslovnih prostora, pomoćni objekti, temelji, betonski platoi i zidane i žičane ograde, zbog kojih su vođeni upravni sporovi počev od 2011. godine. Taj posao nema ko da obavi, jer se na više puta ponovljene tendere nije javilo nijedno preduzeće, tako da niko ne zna kada bi mogla da počnu prva izvršenja.

U lozničkom kraju, lokalna administracija je ustanovila spisak od 15 zdanja koja bi odmah trebalo da se poruše. Na javni poziv se, međutim, niko ne javlja godinama, mada grad redovno planira novac u budžetu za te namene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: