Stigao nalog: Menjajte, mora da se radi duže od 8h

Savetodavno telo nemačke vlade preporučilo je Berlinu da olabavi Zakon o zapošljavanju zemlje, u skladu sa izazovima digitalne ere, i da rade duže.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.11.2017.

12:00

Stigao nalog: Menjajte, mora da se radi duže od 8h
Foto: Thinkstock

Grupa akademskih savetnika o ekonomskim pitanjima nemačke vlade podnela je plan za promenu zakona koja bi omogućila poslodavcima da zatraže od svojih radnika da rade po drugačijem obrascu od onoga u tradiciji osmosatnog radnog dana. Grupa navodi kao razlog prednosti koje donosi tehnološki razvoj i čini da je tradicionalno radno vreme postalo demode.

"Fleksibilniji radni dan je veoma važan za konkurentnost nemačkih kompanija", izjavio je predsedavajući nemačkog Saveta ekonomskih eksperata Kristof Šmit nemačkom listu Velt am zontag.

"Kompanije koje žele da prežive u našem novom digitalizovanom svetu moraju biti agilne i brzo okupiti svoje timove. Ideja o započinjanju radnog dana u kancelariji ujutro i njenom završetku odlaskom u večernjim časovima je zastarela", nastavio je on.

"Zakon o zaštiti radnika u Nemačkoj dokazao je svoju vrednost, ali delimično više nije pogodan za naše digitalizovano radno okruženje", rekao je Šmit.

"Na primer, preduzećima je potrebna neka sigurnost da ne postupaju suprotno zakonu ako zaposleni obavlja konferencijski poziv u večernjim satima, a zatim čita e-poštu za doručak. To ne samo da će pomoći kompanijama, već i zaposlenima koji mogu raditi fleksibilnije s digitalnim tehnologijama", objasnio je on.

Trenutno, Zakon o zapošljavanju u Nemačkoj navodi da zaposleni moraju raditi ne više od osam sati dnevno, ne više od 48 sati nedeljno, i sa 11-satnom pauzom između smena.

Savetodavno telo nemačke vlade želi da ukine propise u vezi sa osmosatnim danom i smanji 11-satni odmor na devet sati, što znači da bi jedina odredba koja bi ostala bila ona koja ograničava radnu nedelju na 48 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: