Umesto fabrike IMT na NBG -naselje za 10.000 ljudi

Urbanistički zavod uradiće plan detaljne regulacije za Blok 64 na Novom Beogradu; Na 74 hektara će moći da se izgradi kompleks za 10.000 ljudi

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 11.11.2017.

14:02

Umesto fabrike IMT na NBG -naselje za 10.000 ljudi
Foto: Thinkstock / ilustracija

Na prostoru gde se nekada nalazila "Industrija mašina i traktora" (IMT) u Bloku 64, za najmanje dve godine, mogla bi da počne izgradnja gigantskog stambeno-poslovnog kompleksa.

Preduslov za prenamenu industrijskog u građevinsko zemljište je donošenje plana detaljne regulacije. Na prethodnoj sednici gradskog parlamenta, odbornici su dali zeleno svetlo da taj posao uradi Urbanistički zavod Beograda.

Osim 41 hektara, koji je pripadao fabrici, plan će pokriti dodatna 33 hektara, koja se nalaze između proizvodnih pogona i "Erport sitija".

Donošenjem planske dokumentacije, krajem 2019. godine, na Novom Beogradu, između Zemunske i Jurija Gagarina, oslobađa se parcela veličine tri četvrtine "Beograda na vodi". U središnjem delu najurbanizovanije prestoničke opštine može da se izgradi stambeno naselje za 10.000 ljudi, plus komercijalni sadržaji. A planirani su proširenje i izgradnja novih ulica, zelenih površina, zgrade javnih službi...

Urbanisti planiraju da stambene zgrade budu izgrađene unutar ove gigantske parcele, dok bi komercijalni sadržaji bili orijentisani kao prsten - ka Ulici Jurija Gagarina, Zemunskoj, Omladinskih brigada i Đorđa Stanojevića, koje okružuju prostor za koji će se uraditi plan detaljne regulacije.

Ova prenamena zemljišta ne kosi se sa namerom tri indijske firme da ožive ugašeni industrijski gigant. Kako Večernje novosti pišu, ukoliko se sklopi dogovor sa zainteresovanim azijskim kompanijama, proizvodnja bi se svakako preselila na drugu, pogodniju lokaciju. Nova fabrika bi zadovoljavala ekološke uslove. Bila bi van urbane zone, na mestu koje ima orgovarajuću putnu i drugu neophodnu infrastrukturu.

U prilog selidbi fabrike ide i činjenica da su postojeći proizvodni pogoni u veoma lošem stanju. Tako da bi u svakom slučaju ova atraktivna lokacija bila prazna.

Izrada plana koji će u naredna 24 meseca uraditi Urbanistički zavod Beograda koštaće 21,2 miliona dinara. Troškove će pokriti Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Omogućeno je da se plan detaljne regulacije donosi fazno.

Na prostoru koji će se pokriti novom planskom dokumentacijom, trenutno se nalazi 14 fabričkih hala. Gradski urbanisti obradiće i prostor gde se trenutno nalaze tri komercijalna trgovačka centra. Pod skenerom biće i dvadesetak radnji i zanatskih radionica koje se nalaze uz Ulicu Jurija Gagarina.

Proizvodnja u fabrici IMT konačno je, posle više pokušaja oživljavanja, prekinuta avgusta 2015. Tada je stavljen katanac na kapiju nekadašnjeg giganta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

104 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: