Vratio se iz Nemačke zbog "od ponedeljka do petka"

Nakon završene srednje škole i bez velikih šansi za pronalazak posla u rodnom Tomislavgradu Marko Bagarić se odlučuje na odlazak u Nemačku.

Izvor: Deutsche Welle

Subota, 11.11.2017.

10:07

Vratio se iz Nemačke zbog
Foto: Screenshot/DW

Vremenom shvata da ova razvijena zemlja možda i nije za njega.

Tomislavgrad mestašce je u jugozapadnoj Bosni i Hercegovini sa oko pet hiljada stanovnika koji već decenijama idu na Zapad u potrazi za boljim životom. Jedan od njih je i Marko Bagarić koji je otišao u Nemačku, ali se vratio kad je shvatio da to ipak "nije za njega jer se radi od ponedeljka do petka”.

"Živiš radnu nedelju od ponedeljka do petka i fokusiran si na rad. Prespavaš i sutra na isti posao. Vikendom izađeš. Živiš od plate do plate", rekao je Marko koji je sreću okušao u Minhenu. Njemu se, ipak, svideo način na koji se Nemci ophode i prema zemljacima i prema gastarbajterima.

"Bez obzira na godine svako te smatra ozbiljnim, primerenim za rad, niko ne tračari o tebi ukoliko radiš svoj posao kako treba. Nema nikakvih glupih komentara, nikoga ne zanima ko si i šta si u privatnom životu. Važno je da dobro obavljaš posao", objasnio je.

Marko je u Nemačkoj radio na gradilištu, pospremao, postavljao klima uređaje i često radio noćne smene. U Minhenu je proveo šest meseci i za to vreme promenio nekoliko poslova.

"Uvek sam razmišljao o povratku, na šetnje sa psom i kafu sa rajom. Nisam želeo da budem prazan iznutra", objasnio i shvatio da Nemačka jednostavno nije za njega.

"Imam dobrog oca i dedu. Imam sve. Uz malo volje i truda mogu dosta toga i ovde da ostvarim. Tu sam se rodio i mislim da ne treba više da govorim zašto sam se vratio. Ostajem u BiH i nastojim da se i dalje formiram kao osoba. Okrenuo sam se drugim stvarima, za sada sam zadovoljan životom koji vodim", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: