"Zašto od Sberbanke pravite monstruma, imaju 18%"

Ukupni iznos priznatih potraživanja poverilaca i dobavljača Agrokora je oko 41,23 milijarde kuna, dok je 16,54 milijarde kuna potraživanja osporeno.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2017.

15:30

Foto: Thinkstock

To pokazuju tablice koje je objavio Trgovački sud u Zagrebu, a predstavila vanredna uprava koncerna.

Kako je objavljeno na konferenciji za novinare u Zagrebu, potraživanja ruske Sberbanke su osporena. Vladin vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak rekao je da je londonski sud priznao "Leks Agrokor" što bi, kako se ocenjuje u medijima, mogao da bude udarac za rusku banku koja osporava proces restrukturisanja i svoja potraživanja traži pred stranim sudovima.

To ne znači da Sberbanka neće naplatiti svoj dug, ali neće učestvovati u radu veća poverilaca, odnosno neće odlučivati o dugovima i budućnosti Agrokora.

"Sve tužbe koje se budu pokretale na britanskom sudu biće vraćene na hrvatske sudove. To je jedna vrlo važna informacija i ona sama za sebe govori da smo bili na dobrom putu. Ona nam u velikoj meri olakšava ovaj postupak koji vodimo", rekao je Ramljak novinarima u Zagrebu.

On je dodao da je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Sberbanke.

"Mislim da postoji mogućnost da Sberbanka prihvati kompromis i da se dogovorimo. Što se tiče Sberbanke svi bi bili najsrećniji da najveći poverilac pristupi ovom postupku, da sednemo za sto i napravimo nagodbu. Kad kažem svi, mislim na druge kreditore", rekao je Ramljak.

On je dodao da će Sberbanka, ukoliko povuče tužbe i postigne dogovor, ući u veće poverilaca.

Na pitanje novinara o 8,5 milijardi kuna potraživanja Sberbanke, Ramljak je odgovorio da je vreme da se demistifikuje njena uloga.

"Zašto od Sberbanke pravite monstruma? Imaju 18 odsto ukupnih potraživanja. Ne mogu zaustaviti nagodbu", rekao je vanredni poverenik.

On je naveo i da je trošak svih savetnika u postupku 58 miliona kuna, a u zavisnosti od dužine postupka, iznos može da dostigne i 69 miliona kuna. Dodao je i da savetnike plaćaju poverioci.

Trgovački sud u Zagrebu objavio je tablice o potraživanjima prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima, kao i tablice o razlučnim i izlučnim pravima, iz kojih se vidi da je iznos ukupnih priznatih potraživanja 41,23 milijarde kuna, a osporenih 16,54 milijarde.

U taj iznos uključena su i potraživanja između kompanija unutar koncerna Agrokor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: