Štark – prave stvari dugo traju

Sagovornik: Matjaž Vodopivec, generalni direktor Strateškog poslovnog područja Slatko i slano, Atlantic Grupe

Izvor: B92

Sreda, 08.11.2017.

13:03

Štark – prave stvari dugo traju
Foto: Soko Štark

- Bliži se kraj godine, vreme je za sumiranje rezultata, kako je Soko Štark poslovao ove godine?

U ovoj očekujemo ostvarenje plana prodaje, ali i dalji rast, jer prema aktuelnim podacima za prvih devet meseci ove godine u odnosu na isti period lane, prihodi od prodaje Štarkovog asortimana su porasli za preko 5 odsto. Da pojasnimo, u okviru Atlantic Grupe, Soko Štark, kao proizvođač široke palete slatkog i slanog asortimana u kategorijama čokoladnih proizvoda, keksa, čajnih peciva, vafla, flipsa, pelet proizvoda i slanih štapića, posluje kao Strateško poslovno područje Slatko i slano. Ovako značajan rast prihoda od prodaje zabeležen je usled rasta prodaje prvenstveno flipsa pod brendom Smoki, keksa, vafli i napolitanki, čokolade pod brendom Menaž i Najlepše želje, kao i štapića pod brendom Prima. Rast je ostvaren zahvaljujući odličnim prodajnim rezultatima postojećih, ali i brojnih novih proizvoda. Rast beleži i većina tržišta na kojima poslujemo.

- Konkurencija u konditorskoj industriji u zemlji je velika, a Soko Štark izlazi kao pobednik u ovim tržišnim trkama već 95 godina. Kako to objašnjavate?

Tržište konditorskih proizvoda u Srbiji je veoma fragmentisano. Naime, konditorske poslastice nudi više od dve stotine domaćih i stranih proizvođača, a u takvoj konkurenciji glavni aduti Soko Štarka su kontinuitet u kvalitetu i konstantno ostvarivanjenje očekivanja generacija potrošača. Tradicija of 95 godina je i velika obaveza da se ne izneveri trudom stečeno poverenje. Ta emotivna veza je jaka, ali nije neraskidiva, što nas podstiče da svaki put budemo još bolji, inovativniji i krajnje iskreni u komunikaciji sa svojim potrošačima, kako ne bismo protraćili naš najvažniji kapital. Unapređenje tehnologije, inovacije proizvoda, proizvodnih procesa i marketinških aktivnosti dovodi do kreiranja komparativne prednosti i ubrzavanje rasta, što su naši dodatni aduti, kao i transparentnost celokupnog poslovanja. Kompanija je kontinuirano posvećena dobrim poslovnim običajima, upravljanju rizicima, održavanju likvidnosti i upravljanju svojim finansijskim obvezama.
Foto: Soko Štark
- Kako je poslovanje u okviru sistema Atlantic Grupe doprinelo pozicioniranju I daljem rastu Soko Štarka?

U poslednjih deset godina investirano je preko 20 miliona evra u modernizaciju poslovnih procesa Soko Štarka. Ulaganje u već renomirane brendove, među kojima neki imaju regionalni, pa čak i globalni potencijal, doprinelo je ostvarenju dodatne vrednosti i poslovnih planova, novih radnih mesta i standarda zaposlenih, što je u današnje vreme vrlo značajan doprinos srpskoj privredi. Atlantic Grupa kao vodeći distributer robe široke potrošnje s visoko razvijenim know-howom, ima ekspertizu i snagu da Štarkovim proizvodima, koji to svojom kvalitetom i tradicijom zaslužuju, omogući adekvatne pozicije i dostupnost potrošačima širom regiona. Od momenta akvizicije, tržišno učešće strateških kategorija raslo je na svim tržištima regiona. Pripadnost sistemu nam je omogućila i da ostvarimo značajne uštede na osnovu zajedničkih centralnih službi i sinhronizacije svih procesa, zajedničke distribucije i prodajnih timova na svakom tržištu. A zajednička korporativna kultura i vrednosti, uz fleksibilnost menadžerske komunikacije na svim nivoima, daje nam mogućnost da iskoristimo sve prednosti razmene iskustava i znanja. U našem sistemu najvažnija je kreativnost kojom nadograđujemo uobičajne standarde i stvaramo dinamično okruženje koje se brzo prilagođava promenama u poslovnom okruženju.

- Koji brendovi “Soko Štarka” su omiljeni kada govorimo o potrošačima na srpskom tržištu?

U strukturi prodaje Soko Štarka dominiraju kategorije čokoladnih tabli i flipsa sa ukupnim učešćem oko 60% u Štarkovom plasmanu. Uspeh i 95 godina postojanja Najlepših želja konstantno opravdavamo pružanjem novog doživljaja kroz staro, dobro utvrđeno, iskustvo u konzumiranju naših proizvoda. Čokolade pod brendom Najlepše želje zajedno s Menažom obezbeđuju Štarku vodeću poziciju proizvođača čokoladnih tabli na tržištu Srbije, ispred regionalnog lidera Milke. Bananica, kao jedan od najstarijih Štarkovih brendova dostigla je skoro trećinu tržišnog učešće na izrazito raznovrsnom tržištu takozvanih barova. U istoriji Bananice, 2016. godina će biti zabeležena kao godina prve proizvodne inovacije – Skroz Čoko Bananice. Sweeet je kao moderni brend u kategoriji čokoladnih prutića održao stabilnu tržišnu poziciju, a voćne ekstenzije su dopunjene protekle godine ukusom limete. Redizajn, ekstenzije novih ukusa i marketinška podrška doveli su Integrino na poziciju istaknutog člana porodice Štark biskvita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: